У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК: 686

УДК: 686.082.636.2

Мащенко Р.І., Серветник О.П., Соколов А.В.

РЕЗУЛЬТАТИ СХРЕЩУВАННЯ КОРІВ ЧЕРВОНОЇ СТЕПОВОЇ ПОРОДИ З ПЛІДНИКАМИ ГОЛШТИНСЬКОЇ

Наведено результати схрещування корів червоної степової породи з плідниками голштинської в досліді і виробничих умовах. Вивчено ріст і розвиток помісних телиць і їх наступна молочна продуктивність за І-ІІІ лактації.

Ключові слова: схрещування, червона степова, голштинська, телиці, корови, продуктивність, лактація, кормова одиниця, перетравний протеїн.

Приведены результаты скрещивания коров красной степовой породы с пледниками голштинськой в опыте и производственных условий. Изучено рост и развитие помесных телят и их следующая молочная продуктивность за I-III лактацию.

Ключевые слова: скрещивание, красная степовая, голштинська, телята, корови, продуктивность, лактация, кормовая единица, переваримый протеин.

The results of crosses cows red steppe breed of sire holshtynskoyi in research and production conditions. Studied the growth and development of local heifer and dairy next performance for I-III lactation.

Key words: crosses, red steppe, holshtynska, calf, cow, performance, lactation, feed unit digest protein.

Для підвищення молочної продуктивності червоної степової породи поряд зі спорідненими породами - англерською та червоною датською використовували генофонд голштинської породи.

В результаті досліджень, проведених у дослідному господарстві «Еліта» Миколаївського інституту АПВ, встановлено, що помісі червоної степової з голштинською у 12-18-місячному віці перевищували чистопородних телиць червоної степової породи на 6,5-6,7 %.

Жива маса голштинізованих телиць у 18- місячному віці становила 347 кг проти 326 кг чистопородних червоних степових.

За період вирощування до 24-місячного віку середньодобовий приріст помісних телиць червоної степової з голштинською був на 11 % більше, ніж у червоних степових.

Результативність схрещування корів червоної степової породи з плідниками голштинської вивчали на коровах перших трьох лактацій. Найвищою молочною продуктивністю відрізнялися помісі червоної степової з голштинською, від яких за 305 днів першої лактації одержано по 4 322 кг молока жирністю 3,84 %, що на 810 кг більше, ніж у червоних степових.

Різниця за кількістю молочного жиру між помісями червоної степової з голштинською і чистопородними червоними степовими становила 32 кг. Швидкість молоковіддачі складала відповідно 1,37 і 1,05 кг/хв.

За третю лактацію від помісей червона степова х голштинська одержано по 5 343 кг молока, що на 866 кг більше, ніж від червоних степових.

В середньому за три перші лактації від помісей червона степова х голштинська надоїли по 4 606 кг молока жирністю 3,79 %, чистопородних червоних степових - 3 922 кг молока і 3,87 % жиру.

Помісі червона степова х голштинська порівняно з червоними степовими відрізняються більшими висотними промірами, в них глибші і ширші груди, тулуб більш розтягнутий з міцним кістяком, більшою масивністю.

Продуктивність корів вивчали в умовах достатнього загального та протеїнового живлення. На корову за рік витрачено 47,3-50 ц кормових одиниць та 5,85-6,35 ц перетравного протеїну (з урахуванням з'їдених кормів).

На 1 кг молока витрачено 1.14-1.21 кормових одиниць та 140 г перетравного протеїну.

Тривалий час використовували голштинських плідників у виробничих умовах. Продуктивність повновікових помісних корів коливалась від 3 555 кг молока до 2 812 кг, залежно від умов годівлі.

Підвищення кровності по голштинській породі до 7/8-кровних в умовах недостатньої годівлі не сприяло підвищенню молочної продуктивності. Тому в умовах недостатньої годівлі (на рівні 3637 ц кормових одиниць на корову за рік) слід обмежитись одержанням 3/4-кровних тварин з наступним розведенням «в собі».

ЛІТЕРАТУРА

Близнеченко В.Б. та ін. Використання голштино-фризької та айрширської порід в удосконаленні червоної степової худоби // Вісник с/г науки. - 1980. - № 1.

Крыканова Л.Н. Эффективность скрещивания голштинских быков с коровами местных пород. Обзорная информация. - М., 1981. - С. 3-16.

Александров С.М., Топалов Ф.Г. Ефективність голштинизації червоної степової худоби // Материалы международной научно- практической конференции, посвященной 80-летию со дня рождения члена корреспондента ВАСХНИЛ Эйенера Федора Федоровича. - Х., 1996. - С. 40.

Козырь В.С. Повышение продуктивности красного степного скота путем скрещивания с голштинской породой. Сб. научно- производственная конференция. - К., 1987. - С. 83-84.

Єфіменко М.Я., Труш В.М., Гавриленко М.С., Кузьменко І.І., Дрозд Н.В. Проблеми і перспективи використання тварин голштинської породи в умовах півдня України // Розведення і генетика тварин - К.: Науковий світ, 2002. - С. 10-12.