У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК: 636

УДК: 636.4.082

Бугаєвський В.М., Онищенко Л.В., Данильчук М.І.

ЧЕРВОНИЙ БІЛОПОЯСИЙ ГЕНОТИП СВИНЕЙ НА МИКОЛАЇВЩИНІ

Висвітлено результати багатолітньої роботи, яка проводилася науковцями та виробничниками Миколаївщини зі створення та розповсюдження нової породи червоних білопоясих свиней.

Ключові слова: генофонд, відтворення, генетичний потенціал, поєднання, поліпшуючі, селекційна ознака, генетична структура.

Высветлены результаты многолетней работы, которая проводилась научными работниками и производителями Николаевщины по созданию и расспостранению новой породы красных белопоясых свиней.

Ключевые слова: генофонд, воссоздание, генетический потенциал, соединение, улучшающие, селекционная признака, генетическая структура.

Results highlighted the work of many held academic Nikolaevschiny and producers to create and distribute a new breed of red bilopoyasyh pigs.

Key words: genes, reproduction, genetic potential, combination, improving, selection token, genetic structure.

На Миколаївщині, як і на Україні в цілому, свинарство було і в перспективі довго ще залишиться пріоритетною галуззю сільськогосподарського виробництва.

Завдяки своїм біологічним особливостям свині посідають основне місце в забезпеченні людей м'ясом. На даний час в Україні, коли значно зменшилося виробництво м'яса, вирішення проблеми забезпечення харчування населення високоцінним білком у стислі терміни можливе лише за рахунок свинини.

Для підвищення рентабельності галузі свинарства необхідно інтенсивно вирощувати висококласний молодняк у племзаводах та племрепродукторах і використовувати його для відтворення в товарних господарствах. У комплексі зоотехнічних та організаційно-господарських заходів, направлених на збільшення виробництва свинини, покращення її якості і підвищення рентабельності важливе місце займає робота зі створення нових порід з високим генетичним потенціалом, селекційно- племінна робота з удосконалення наявних порід свиней різного напрямку продуктивності і пошук оптимальних варіантів поєднань порід, ліній та сімейств.

Науково-обґрунтована селекційно-племінна робота зі стадом обумовлює високий рівень його продуктивності, постійне удосконалення продуктивних якостей тварин та створення нових внутріпородних заводських ліній, родин, типів. Зростаючий попит товарного свинарства на швидкостиглих м'ясних кнурів-виробників для широкого використання їх в гібридизації обумовило поширення в Миколаївській області популяцій свиней м' ясного напрямку продуктивності як таких, що мають більш високу інтенсивність росту, меншу витрату кормів на одиницю приросту та кращі м'ясні якості.

Останнім часом особливого значення в Миколаївській області набула нова популяція свиней червоної білопоясої породи (ЧБІII І), які в умовах південного регіону при чистопородному розведенні та схрещуванні зі свинями розповсюджених тут порід мають досить високі показники продуктивності, чим вигідно відрізняються від інших. Робота зі створення нової породи червоних білопоясих свиней, яка завершилася в 2007 році, велася в декількох регіонах України. На Миколаївщині створення даної популяції свиней розпочалося науковцями Миколаївського інституту АПВ ще у 1985 році в господарствах Веселинівського, Жовтневого, Очаківського, Первомайського й інших районів. Про успішність проведеної роботи свідчить хоча б той факт, що з п'яти племзаводів даної породи на Україні два функціонують у нашому регіоні. Свині ЧБПП мають високий генетичний потенціал продуктивності, міцну конституцію, надзвичайну стійкість до стресів, м'ясо і сало доброї якості, а відгодівельний молодняк володіє високою енергією росту при низьких затратах корму (3,7-3,9 к.од. на 1 кг приросту).

Робота з поліпшення червоної білопоясої породи свиней у даний час на Миколаївщині ведеться у напрямку покращення м'ясних якостей тварин за рахунок зменшення товщини шпику, підвищення маси окосту, довжини тулуба та інтенсивності росту молодняку. Досягти цього передбачається шляхом відбору та прилиття крові свиней поліпшуючих порід ландрас, п'єтрен і інших, які за типом будови тіла, рівнем продуктивності та пристосованості до умов півдня близькі до тварин поліпшуючої породи, але відрізняються від них у кращу сторону: ландрас - довжиною тулуба, п'єтрен - більш вираженими окостами та вмістом м'яса в туші.

Основна робота з удосконалення даного генотипу, створення більш перспективних ліній та сімейств, консолідації особливо важливих господарсько-корисних ознак, розповсюдження тварин бажаного типу та використання різних варіантів схрещування в Миколаївській області останнім часом проводиться в племзаводах свиней ЧБПП ДП «ДГ «Зоряне» Первомайського та СГПП «Техмет-Юг» Жовтневого районів.

У ДП «ДГ «Зоряне» на 01.01.09 р. нараховується племінне поголів'я основних кнурів - 8 та маток - 80 голів, 30 голів - свиноматок, що перевіряються, та 53 голови ремонтного молодняку. Все поголів'я кнурів відповідає вимогам класу «еліта», з основних свиноматок - 48 голів (60 %) відповідають вимогам класу «еліта» та 32 голови (40 %) - першому класу. Із 53 голів реммолодняку 33 голови (62 %) за комплексом ознак віднесені до класу «еліта» та 20 голів (38 %) - першого класу. Основні кнури- плідники відносяться до 7 генеалогічних ліній: Девізіона, Диферамба, Дозора, Дебюта, Дантиста, Драба, Девіза; основні свиноматки належать до 7 родин: Дельти, Догми, Дикції, Драбовки, Дойни, Декади, Дилеми. Середня багатоплідність ведучої групи маток - 10 голів поросят. Середня маса гнізда при відлученні у віці 2 місяці - 177 кг, а жива маса одного поросяти - 18,5 кг. У поточному

Забійний вихід коливався за всіма варіантами поєднань у межах 70,3-76,4 %, найвищим він виявився у тварин ЧБПП - 76,4 %.

Важливими селекційними ознаками, які характеризують м'ясні якості свиней, є довжина туші, товщина шпику, маса задньої третини туші, площа «м'язового вічка» (табл. 2). Найбільш високий показник довжини туші виявився у тварин ЧБПП з прилиттям крові породи ландрас, товщина році в цьому племзаводі одержано 1 552 голови поросят ЧБПП.

У племзаводі червоної білопоясої породи СГПП «Техмет-Юг» на 01.01.09


Сторінки: 1 2