У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Робота перукаря не обмежується доглядом за волоссям. Перукареві попередньо треба набути навичок у зображені голови. Створення ескізів зачісок сприяє розвиткові творчих начал у роботі кожного майстра. В роки розквіту перукарського мистецтва, в період раннього Рококо було відкрито академію перукарського мистецтва, де робота перукаря прирівнювалась до діяльності художника.

Як говорив великий італійський Мікеланджело є джерелом і душею всіх видів живопису і корінням всякої науки.

Роблячи начерк, треба правильно передати пропорції окремих частин голови, обличчя, зачіски.

Лицьова частина голови умовно ділиться на три рівні частини від лінії волосяного покриву до надбрівних дуг, від надбрівних дуг до основи носа і від основи носа до основи підборіддя.

Відрізок від надбрівних дуг до основи носа, у свою чергу, поділяється ще на три рівні частинки: між першою і другою частинами проходить лінія розрізу очей, що перетинає куточки очей і слізними. Відрізок між основою носа і основою підборіддя теж ділиться на три рівні частини: між першою і другою лініями проходить середнє лінія рота, яку часто називають лінією розрізу губ. Відстань між очима дорівнює ширині ока. Висота вуха рівна довжині носа.

Для художників давніх часів ці закономірності пропорційного поченування голови на частини були еталоном краси.

Лінія волосяного покриву проходить через слід коріння волосся. Іноді в цьому місці на лобній кістці є невелике підвищення.

Лінія надбрівних дуг проходить по виступу надбрів’я через точки надочкоямкового отвору.

Лінія розрізу очей проходить через перенісся і шви скроневих та виличних кісток. Лінія основи носа проходить біля низу виличних кісток і кореня носа.

Лінія основи підборіддя – по виступу нижньої щелепи. Місце розташування лінії розрізу очей і рота визначається також згідно із закономірностями анатомічної будови голови.

Якщо відстань від лінії надбрівних дуг до основи носа розділить на три рівні частини, то друга лінія зверху відповідатиме лінії розрізу очей. Якщо нижня частина обличчя від підборіддя до основи носа поділити на три рівні частини, то верхня частина буде рівна відстані від основи носа до ліній розрізу рота.

Відстань між очима рівна ширині ока, тобто розрізу очей від одного куточка ока до іншого також можна поділити на три рівні частини. Це особливо корисно знати, бо наше око часто помиляється, лише після вимірювання циркулем можна переконатися в точності.

Висота вуха рівна довжині носа тобто вуха розташовуються між лініями надбрівних дуг і основою носа.

Всі конструктивні лінії – лінії надбрівних дуг, основ носа і підборіддя, розрізу очей і рота – між собою паралельні. Ця закономірність почленування голови допомагала правильно охоплювати основні пропорції і характер модельних зачісок.

Стиль – це художня мова епохи, яка виражає економічне-соціально-політичне становище суспільства на відповідному етапі його розвитку. Стиль міняється на протязі десятиліть. Мода – відображений конкретний естетичний ідеал відповідного періоду і тому піддана змінам, часом і умовами. Мода міняється частіше ніж стиль. Моду на перукарські види робіт, нових технологій, окремі майстри, творчі люди і колективи.

Силует і форма зачіски – це підбір зачісок для любого типу обличчя згідно з його індивідуальними особливостями.

При визначені формі зачіски – велика, мала, дуже часто додають уточнювальне поняття витягнута на маківочній частині голови на нижній і тім’яній зоні.

Форма зачіски пов’язана з віковими та індивідуальними особливостями людини з напрямом у моді призначення зачіски, а також з родом діяльності людини.

Побудова зображення голови у фас.

1. Профільна лінія – пряма і ділить голову на дві рівні й симетричні частини. Тому зображаючи симетричні форми голови, лоб, овал обличчя, ніс, губи, підборіддя, треба малювати одночасно праву і ліву частини. Лінії надбрівних дуг, основи носа, підборіддя, розрізу очей і рота – прямі й горизонтальні.

Лінія розрізу рота проходить по межі верхньої і нижньої губ, торкаючись їхніх куточків

2. Положення голови у фас, вигляд знизу. Верх побудові зображення голови в ракурсі конструктивні лінії надбрівних дуг, основи носа і підборіддя повинні бути округлими і своїми вершинами спрямованими вгору. Лінія вуха опуститься нижче основи носа. Відкриються нижні площинки надбрівних дуг, а також нижня частина носа і підборіддя. Лінія розрізу очей опуститься до горбинки носа. Профільна лінія зостанеться, як раніше, прямою.

3. Положення голови у фас, вигляд зверху.

Конструктивні лінії надбрівних дуг, основи носа, підборіддя, розрізу очей і рота округлені і своїми вершинами спрямовані донизу.

Низ вушної раковини вище основи носа.

Нижні площинки носа, надбрів’я і підборіддя приховано. Профільна лінія, як раніше пряма.

Побудова зображення голови у повороті на ѕ

1. Положення голови на рівні ока рисувальника. Лицьова частина має бути зображена в перспективі, одна половина в більшому скорочені, друга – в меншому.

Однак лицьову частину голови треба зображати одночасно і симетрично.

Профільна лінія трохи вигнута. Конструктивні лінії, надбрівних дуг розрізу очей, основи носа, розрізу рота і основи підборіддя прямі й горизонтальні.

2. Положення голови вище рівня очей рисувальника. При повороті голови на ѕ форма її дуже видозмінюється, змінюється і вигляд конструктивної схеми. Початківці цього не враховують і допускають багато грубих помилок у перспективі: одну частину голови вони малюють так, ніби вона знаходиться на рівні наших очей, другу – у ракурсі. В результаті у них з’являється зворотна перспектива, тобто відстань від надбрівної дуги до основи щелепи в міру віддалення від глядача збільшується. Форма при цьому починає розвалюватися.

При даному положенні лицьовий кут, звернений до глядача, завжди буде вище віддаленого. У цьому випаду око, яке ближче до нас завжди


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9