У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Процес прибирання столу

Використаний посуд прийнято прибирати зі всього столу одночасно після того, як всі, що за ним сиділи закінчили їсти. Зазвичай гості по закінченню їжі ставлять прибори на тарілку. Але вони так поводяться не завжди, тому офіціант повинен бути уважним, щоб не пропустити інших знаків, які вказують на те, що гості закінчили їсти. Якщо ви не впевнені, чи можна прибирати зі столу. То краще запитати у гостей дозволу на це.

Як тільки ви визначили, що зі столу можна прибирати, скористайтесь однією із запропонованих технік переноски тарілок.

Техніка прибирання столу методом “в дві тарілки”

Починайте процес з гостя, який сидить праворуч від хазяїна застілля.

Встаньте біля правої задньої ніжки столу. Нагніться вперед і візьміть правою рукою використану тарілку і набір.

Перекладіть тарілку в ліву руку, помістіть її між і вказівними пальцями. Притримайте великим пальцем кінчик вилки, а ножем зсуньте залишки їжі до протилежного краю тарілки.

Покладіть ніж під руку вилки під прямим кутом.

Обходячи стіл проти годинникової стрілки, зупиніться за спиною наступного гостя. Тримаючи ліву руку (разом з порожньою тарілкою першого гостя) за спиною гостя, нагніться вперед і візьміть використану тарілку разом з прибором.

Перекладіть другу тарілку в ліву руку. Поклавши її над першою на нижню часину передпліччя і підтримуючи безіменним пальцем, мізинцем і основою великого пальця.

Покладіть другу вилку поруч з першою на першу тарілку і, використовуючи ніж, очисти другу тарілку від залишків їжі, прибравши їх на першу тарілку до вже існуючих.

Покладіть другий ніж поруч з першим. Обходячи стіл проти годинникової стрілки підберіть використаний посуд і прибори , які залишилися. Складайте тарілки стопкою на другу тарілку, прибори складайте на перший тарілку, повторюючи процес з другої тарілки.

Кількість тарілок, які офіціант може зібрати таким способом, залежить від його уміння і досвіду. Зібравши стільки тарілок, скільки ви зможете без ризику віднести, перенесіть їх на стійку чи підсобний стіл і покладіть на піднос, або віднесіть їх зразу (як прийнято в даному ресторані).

Техніка прибирання столу методом “в три тарілки”

Метод перенесення трьох тарілок подібний до методу перенесення двох тарілок, різниця постає лише в тому, що залишки їжі і використані прибори відносять на різних тарілках.

Починайте з гостя, який сидить справа від хазяїна застілля.

Станьте біля задньої правої ніжки столу гостя, нагніться вперед і візьміть правою рукою використану тарілку і прибор.

Перекладіть тарілку в ліву руку. Притримуючи її великим і вказівним пальцями. Притримайте кінчик ручки вилки великим пальцем. За допомогою ножа зберіть залишки їжі до краю тарілки.

Покладіть ніж під руку вилки під прямим кутом.

Обходіть стіл проти годинникової стрілки, зупиняючись позаду кожного із гостей. Відводячи ліву руку (з використаною тарілкою першого гостя) за спину другого гостя, нагніться вперед і візьміть його використану тарілку з прибором (до цього моменту процес точка – в точку співпадає з методом перенесення в дві тарілки).

Покладіть другу тарілку в зігнуту лодонь лівої руки під край першої тарілки. Підтримуючи її безіменним пальцем і мізинцем. Покладіть другу вилку поруч з першою на першу тарілку. За допомогою ножа зберіть залишки їжі з першої тарілки на другу. Покладіть другий ножик поруч з першим на першу тарілку.

Обходячи стіл проти годинникової стрілки заберіть використану тарілку у наступного гостя.

Покладіть третю тарілку на нижню частину передпліччя і край другої тарілки. Покладіть тертю вилку поруч з двома першими на першу тарілку, а кожен зберіть залишки їжі на другу тарілку. Потім покладіть третій ніж поруч з двома першими на першу тарілку.

Продовжуйте збирати тарілки, рухаючись проти годинникової стрілки. При цьому складайте їх стопкою н третю тарілку. Залишки їжі збирайте на другу тарілку, а прибори акуратно складайте в першу.

Зібравши стільки тарілок, скільки ви зможете віднести без ризику їх опустити віднесіть посуд на свій робочий столик (або в мийку).

Прибирання допоміжних тарілок.

Прибирання допоміжних тарілок одночасно з обідніми.

Якщо за столом сидять три-чотири гостя, то ви можете зібрати використані допоміжні тарілки одночасно з обідніми. Використовуючи техніку перенесення двох або трьох тарілок.

Зібравши обідні тарілки і вилки так, як описано вище, обійдіть стіл проти годинникової стрілки другий раз, збираючи допоміжні тарілки і ножі. Якщо ви хочете використати техніку перенесення двох тарілок, проте буде слідуючий.

Ставши зліва від гостя. Зберіть допоміжні тарілки і ножі правою рукою.

Складіть допоміжні тарілки н тарілок. Які опирются на нижню частину передпліччя і зігнену лодонь лівої руки. При цьому тримайте ліву руку з посудом за спиною гостя.

За допомогою ножа зберіть злиш їжі на край першої обідньої тарілки.

Покладіть ніж поруч з другими ножами на першу тарілку.

Продовжуйте процес до того часу, поки не зберете всі використані допоміжні тарілки. Складайте їх стопкою на обідні тарілки.

Якщо ви хочете використати техніку перенесення трьох тарілок. Тоді ножі і вилки складайте на першу тарілку, а залишки їжі – на другу. Очищені тарілки складайте стопкою на третю тарілку, спочатку обідні, потім – допоміжні.

Прибирання допоміжних тарілок окремо від обідніх.

Якщо за столом сидять більше чотири гостей, ви не зможете прибрати допоміжні тарілки разом з обідніми. Вам прийдеться прибирати їх окремо, використовуючи метод перенесення двох тарілок.

Візьміть обідню тарілку. Вона більш вмістима між допоміжними тарілками, з нею зручніше працювати.

Ця тарілка зіграє роль першої тарілки.на неї ви будете збирати залишки їжі і складати допоміжні ножі.

Обходячи стіл проти годинникової стрілки зберіть допоміжні тарілки і ножі, стаючи зліва


Сторінки: 1 2