У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





БОЛОНСЬКА КОНВЕНЦІЯ

Реферат

БОЛОНСЬКА КОНВЕНЦІЯ

Болонська конвенція по вищій освіті була підписана міністрами освіти 29 європейських країн в червні 1999 року в італійському місті Болонья. Згідно цьому документу, в Європі за 10 років повинна бути побудована єдина структура вищої освіти. У Болонському процесі сьогодні беруть участь близько 40 країн. Це практично всі західноєвропейські держави (включаючи Латвію, Литву і Естонію), а також Туреччина і Кіпр. Одночасно з Росією на конференції в Берліні в Болонський клуб вступили Албанія, Андорра, Боснія і Герцеговина, Сербія і Чорногорія, Македонія, Ватикан. Як вважають багато фахівців, Болонська угода принципово відрізняється від інших міжнародних угод про уніфікацію освітніх систем і визнання дипломів і атестатів.

Цілі і задачі

Основна мета Болонського процесу - створити єдину загальноєвропейську систему освіти, сильну, конкурентоздатну, відповідає вимогам забезпечення економічної потужності Об'єднаної Європи.

Проте для повноцінної участі в "Болонському клубі" нашій країні, у відповідність з рішенням конференції, належить в 2003 - 2010 рр. прийняти ряд заходів по модернізації освіти, зокрема: Ввести зіставні із загальноєвропейськими системи багаторівневої вищої освіти (бакалавр - магістр);

- Ввести так звану кредитну систему обліку об'єму дисциплін, що вивчаються (замість нині прийнятого у нас учбового годинника);

- Створити відповідну вимогам Європейського співтовариства державну систему контролю якості і атестації (акредитації) освітніх програм і вузів;

- Упровадити у вузах внутрішні системи і механізми контролю якості учбового процесу з участю студентів, викладачів і зовнішніх експертів;

- Ввести прийняту в Європі форму додатку до диплома про вищу освіту.

Разом з тим, участь в Болонськом процесі означатиме для нашої країни наступні переваги:

- Признаватимуться і зараховуватимуться студентам (на основі "залікових кредитів") курси дисциплін, прослуховуючі в будь-якому університеті будь-якої країни - учасниці "Болонського клубу";

- На основі упровадження загальноєвропейських вимог до освітніх програм і процедур, критеріям атестації і акредитації вузів буде підвищена якість вітчизняної вищої освіти; Розшириться академічна мобільність студентів і викладачів, значно зростуть можливості студентів прослуховувати, зокрема на основі технологій дистанційного навчання, курси тих або інших дисциплін в будь-якому з університетів - учасників Болонського процесу;

- У результаті буде забезпечене визнання дипломів про вищу освіту для університетів всіх країн - учасниць Болонського процесу.

КОМЮНІКЕ конференції в Берліні

«Створення загальноєвропейського простору вищої освіти». Комюніке Конференції Міністрів, відповідальних за Вищу освіту, в Берліні 19 вересня 2003г.

19 червня 1999, рік після Сорбонськой Декларації, міністри, відповідальні за вищу освіту з 29 європейських країн підписали Болонську Декларацію. Міністри дійшли угоди з приводу загальних задач для створення узгодженого єдиного загальноєвропейського простору вищої освіти до 2010 року. Під час першої подальшої конференції, що пройшла в Празі 19 травня 2001 р., кількість задач була збільшена, і було підтверджене зобов'язання створити загальноєвропейський простір вищої освіти до 2010г. 19 вересня 2003 р. міністри, відповідальні за вищу освіту, з 33 європейських країн зустрілися в Берліні для розгляду досягнутих результатів і визначення пріоритетів і нових задач на майбутнє з метою прискорення процесу встановлення загальноєвропейського простору вищої освіти.

Болонська "схема" системи навчання

По болонській «схемі» загальна система навчання повинна складатися з декількох циклів: 12–13 років за шкільною партою, бакалаврат – нескінчена вища освіта тривалістю 4 року, що дає диплом бакалавра, з яким можна буде як влаштуватися на роботу, так і продовжувати навчання у вузі, і закінчену вищу освіту з привласненням ступеня магістра (плюс ще 2 роки навчання у вузі) або доктора (ще понад два роки навчання). Передбачається, що саме по такому зразку і перебудовуватиметься російська освітня система.

Незабаром, країнами, що входять в Болонський клуб, буде розроблена універсальна форма вкладиша до диплома про вищу освіту, і випускники вузів, включених в єврозону, зможуть пред'являти при прийомі на роботу диплом загальноєвропейського зразка.

Виступи міністра освіти і науки України Кременя В.С.

Кремень В.С. в своєму виступі в р. Києві на семінарі 25 листопаду 2003 р. відзначив, що оновлення української вищої школи взаємозв'язане з ідеями Болонії. Україна має намір приєднатися до Болонського процесу через два роки в Норвегії.

Кремень В.С. у виступі від 20 лютого 2003 р. говорив про кредитування вищої освіти і про боротьбу з корупцією в ньому для того, щоб привести у відповідність українську освіту до європейського стандарту.

Виступ Журавського В.С. на науково-практичному семінарі "кредитно-модульна система підготовки фахівців в контексті Болонської декларації" (р. Львів) 2003г.

Болонський процес може забезпечити схожість і сумісність систем вищого утворення держав, які підписали Болонську декларацію 1999 року. Він передбачає, що вища освіта залишається в державній компетенції.

Це дозволить всім учасникам процесу повною мірою скористатися перевагами культурного різноманіття, невпинно підвищувати якість освіти, поліпшити мобільність студентів і забезпечити молодь повсюдно визнаними кваліфікаціями.

Журавській В.С. сумісне з академіком Згуровськім М. написали книгу "Болонський процес: основні принципи входження в европейсий простір вищої освіти", в якій дали передісторію і початок розвитку Болонського процесу, сам текст Болонської декларації і основні документи ( Празьке комюніке міністрів вищого утворення європейських країн, досвід Росії, пакет документів прийнятих на Берлінській конференції).

Посилання по темі:

ПУБЛІКАЦІЇ:

Міністерство освіти і науки України

Міжнародний семінар в Києві "Реформування вищої освіти і Болонській процес Науково-практичний семінар "кредитно-модульна система підготовки фахівців в контексті Болонського процес

Виступ Кременя В.С.



Створення загальноєвропейського простору вищого утворення Комюніке

Створення загальноєвропейського простору вищого утворення Комюніке