У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Методика формування умінь і навичок у процесі навчання географії в школі

Психолого – дидактичні основи формування умінь

Учіння включає різні види діяльності якими оволодівають учні. Серед них:

а) засвоєння ( сприймання, усвідомлення, осмислення, узагальнення, закріплення) знань (фактів, уявлень, понять, закономірностей) про об’єкти і явища навколишнього світу, їх взаємозв’язки та способи діяльності;

б) застосування засвоєних знань та умінь під час розв’язання практичних та теоретичних завдань;

в) самоуправління власною пізнавальною діяльністю (самоорганізація, самоконтроль, самокоригування, самоаналіз, самооцінювання);

Згадаємо і про те, що діяльність має віддалену мету (мотив), яка досягається за певних умов чітко визначених конкретних цілей, тобто розв’язання ряду задач. Кожна ціль усвідомлюється і досягається суб’єктом (учнем) у процесі виконання відносно завершеної частини діяльності, що є її структурною одиницею і називається дією.

Засвоєна суб’єктом дія перетворюється в його уміння або навичку.

У психолого – педагогічній літературі уміння характеризується як :

·     готовність і здатність застосувати знання на практиці; ·      система різних прийомів, що забезпечують цю готовність.

Тому уміння визначається як готовність особистості на основі знань і навичок виконувати діяльність, що складається з упорядкованого ряду розумових і практичних дій, спрямованих на досягнення усвідомленої мети (А.В.Усова, І.А.Лернер, В.С. Цетлін та ін.).

Засвоєння учнями різних способів дій, формування у них умінь ( в тому числі і в процесі вивчення географії) здійснюється у такій об’єктивно зумовленій послідовності:

а) засвоєння знань про спосіб виконання дії шляхом демонстрування вчителем зразка;

б) репродуктивне відтворення знань і використання їх за зразком;

в) кількаразове повторення способу дії в подібній ситуації;

г) виконання способу дії в новій ситуації, тобто у процесі засвоєння нових знань та умінь, виконання творчих завдань.

Таким чином, формування вмінь є теж спеціально організованим процесом.

У процесі навчання географії формуються такі групи умінь:

власне предметні; розумові: а) перцентивні;

б) логічного і творчого мислення;

в) мнемічні

г) імажимативні;

д) мовленєві;

раціональної навчально – пізнавальної діяльності:

а) самопланування;

б) самокоригування;

в) самоконтролю;

г) самоорганізації;

д) самооцінювання;

є) уміння використовувати засоби наочності, підручник, навчальні посібники

Власне предметні уміння засвоюються учнями у процесі оволодіння змістом географії. Найважливішими з них є:

орієнтування на місцевості; читання топографічних карт; спостереження в природі; ведення щоденників спостережень і обробка зібраних матеріалів; робота із статистично – географічним матеріалом; робота з різними приладами і інструментами під час проведення географічних дослідів чи практичних робіт; креслення картодіаграм, графіків, складання схем, таблиць і їх аналіз; встановлення взаємозв’язків і взаємозалежностей між об’єктами і явищами природи; опис чи характеристика природних і економічних об’єктів за типовим планом та ін.

Саме ці уміння нерозривно пов’язані з власне географічними знаннями, оскільки знання включаються в уміння, як один із компонентів, а уміння є знаннями в дії. Без цієї групи умінь неможливо повноцінно засвоїти зміст географії в школі.

До розумових умінь належать не тільки уміння мислительної діяльності (логічного і творчого мислення), а й перцентивної (уміння цілеспрямовано сприймати різними органами чуття); мнемічної (уміння раціонально запам’ятовувати і відтворювати); мажинітивної (уміння створювати в уяві певні (образи, ситуації як реальні, так і фантастичні); мовленнєві (зовнішньомовленєві і внутрішньомовленєві уміння).

Розумові уміння є найбільш загальними бо складають основу всієї навчально – пізнавальної діяльності. Однак, під час засвоєння змісту кожного навчального предмета вони набувають специфічного характеру. Нижче зупинимося на їх характеристиці і методиці.

Уміння раціонального використовувати навчально – пізнавальну діяльність у дидактиці розглядається, насамперед, як уміння учнів управляти власною пізнавальної діяльністю. Разом з тим уміння цієї групи виділяються за спрямованістю на різні джерела пізнання (посібники, підручники, а також карти, таблиці, картини, схеми та інші засоби наочності).

Названі групи умінь перебувають між собою у співвідношенні і зв’язках..

Обсяг умінь і навичок (автоматизованих умінь), яких повинен набути учень, визначається програмою з географії для кожного класу і в цілому для всього курсу шкільної географії.

Розглянемо методику формування окремих умінь зазначених груп.

Методика формування окремих груп умінь

уміння аналізувати об’єкти і явища природи; уміння порівнювати об’єкти і явища, географічні поняття; уміння виділяти істотні ознаки; уміння встановлювати причинно – наслідкові зв’язки.

Уміння аналізувати об’єкти природи

Щоб сформувати уміння аналізувати об’єкти природи, учні спершу оволодівають прийомами виділення ознак та властивостей в предметах і явищах навколишньої дійсності. Учні пригадують, що кожен об’єкт має різноманітні ознаки, тобто його можна схарактеризувати за кольором, запахом, смаком, величиною, формою, вагою, місцем у просторі і часі.

Аналізувати - це означає розпізнати і назвати ознаки або частини предмета чи явища.

Наприклад, під час аналізу клімату своєї місцевості вчитель ставить запитання:

- Які пори року спостерігаються на території нашої місцевості?

Яка температура повітря переважає у нашій місцевості у літній час? Яка температура повітря переважає у нашій місцевості у зимовий час? Скільки опадів випадає на території нашої місцевості на рік? і т.д.

Крім завдань на розпізнавання окремих ознак, доцільно ставити завдання на виділення сукупності ознак, наприклад:

Які чинники впливають на формування клімату нашої місцевості? Які основні ознаки помірно – континентального типу клімату ?

Учні можуть записати їх на дошці і порівнювати з виділеними окремими ознаками клімату нашої місцевості.

У процесі виконання таких завдань розширюється обсяг поняття “аналіз” як дії що спрямована на виділення ознак і частин природних явищ чи об’єктів.

Під час вивчення географії розширюється вміння розрізняти подібні та відмінні ознаки. Учитель нагадує, що подібні – це однакові ознаки, за якими об’єкти між собою схожі, а відмінні – за якими відрізняються. Ці вміння відпрацьовуються в структурі більш складних умінь – умінь порівнювати об’єкти і явища природи чи порівнювати сутність географічних понять.

Знання про зміст цього прийому, послідовність виконання операцій засвоюються учнями у вигляді алгоритму дії.

Щоб порівнювати об’єкти природи необхідно:

а) проаналізувати і


Сторінки: 1 2 3