У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Дифтерія
2



Дифтерія – тяжке інфекційне захворювання, збудником його є дифтерійна паличка дуже стійка до зовнішнього середовища

Дифтерія – тяжке інфекційне захворювання, збудником його є дифтерійна паличка дуже стійка до зовнішнього середовища. Виникає захворювання, якщо попаде на слизисту дихальних шляхів, очей, статевих органів і передається від хворого здоровому через повітря з крапелькою слини і слизу при розмові, чханні, кашлі. Але можна заразитись при користуванні не знешкоджуваними після хворого речами іграшками, посудом. З моменту заражування до моменту появи перших ознак захворювання проходить 2-3 дні, це інкубаційний період на протязі якого збудник розмножується в організмі. На місті поразки з’являється почервоніння слизистої, яке супроводжується утворенням грязно-сірих або жовтуватих нальотів. Людина стає кволою, підвищується температура тіла, з’являється слабкість, біль при ковтанні. Початок хвороби нагадує ангіну.

Дифтерія може розвиватись бурхливо і коли медична допомога спізниться, може привести до загибелі хворого. Лікування слід проводити тільки у лікарні. Важливо пам’ятати, що лікування буде успішним лише тоді, коли його почати у перші дні захворювання. До госпіталізації хворого слід ізолювати від останнього членів сім’ї, виділити йому окремий посуд, рушник дитині – іграшки після чого це підлягає дезінфекції. Головним у попередженні дифтерії є профілактичне щеплення.

Діти, щеплені проти дифтерії, якщо й хворіють, то рідко і хвороба у них протікає легко. Введення вакцини сприяє тому, що в організмі виробляється протиотрута до дифтерійного токсикозу і створює несприйнятливість до дифтерії, штучний імунітет.

Перше щеплення роблять дітям у 3-місячному віці, трикратно з інтервалом у 45 днів. Тільки триразове щеплення забезпечує повноцінну імунізацію. Несприятливість для дифтерії зберігається на протязі кількох років, тому необхідно проводити щеплення в 3, 9, та 16-річному віці. У подальшому профілактичні щеплення необхідно проводити раз у 10 років (26, 36, 46, 56р.).

Під час проведення щеплення і другий-третій тиждень після потрібно потурбуватись про виконання режиму харчування, їжа повинна бути збагачена вітамінами і білками, остерігатись переохолодження і перегріву, стосунків з хворими. Потрібно пам’ятати, що тільки своєчасно зроблені щеплення можуть зберегти від захворювання дифтерією.