У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тема 8

Організація та функціонування підприємств з іноземним капіталом

Сутність функціонування підприємств з іноземними інвестиціями

Порядок створення спільних підприємств

Ефективність функціонування підприємства з іноземним капіталом

1. Сутність функціонування підприємств з іноземними інвестиціями

Згідно з Законом України «Про ЗЕД», серед видів ЗЕД виділяється спільна підприємницька діяльність між суб'єктами ЗЕД, що включає створення спільних підприємств різних видів і форм, проведення спільних господарських операцій та спільне володіння майном як на території України, так і за її межами. Іноземні суб'єкти господарської діяльності, що здійснюють ЗЕД на території України, мають право на відкриття своїх представництв на території України. Суб'єктами господарювання в режимі іноземного інвестування є:

юридичні особи, створені відповідно до законодавства іншого, ніж законодавство України;

фізичні особи, які не мають постійного місця проживання на території України;

іноземні держави, міжнародні урядові та неурядові організації;

інші іноземні суб'єкти інвестиційної діяльності, які визначаються чинним законодавством України.

Узаконеними формами іноземних інвестицій в Україні є:

часткова участь у підприємствах, що створюються спільно з українськими юридичними і фізичними особами, або придбання частки у діючих підприємствах;

створення підприємств, що повністю належать іноземним інвесторам;

придбання прямо не забороненого законами України нерухомого чи рухомого майна;

придбання самостійно або за участю українських юридичних чи фізичних осіб прав користуватися землею та концесій на використання природних ресурсів на території України;

придбання інших майнових прав;

інші форми здійснення інвестицій, зокрема, на підставі угод із суб'єктами господарської діяльності України, які прямо та виключно не заборонені законами України.

На території України щодо іноземних інвестицій та форми їх здійснення встановлюється національний режим інвестиційної діяльності, що означає ті самі права і обов'язки для підприємств з іноземними інвестиціями, які діють для національних суб'єктів господарської діяльності.

Найбільш поширеною формою функціонування іноземного капіталу на території України як одна із форм господарювання за нових умов, що дає змогу залучити іноземний капітал в економіку, є спільні підприємства.

Спільне підприємство — організаційно-правова форма створення фірми в країні-одержувачеві капіталу. Даний вид підприємств створюється і управляється спільно з іноземними і місцевими інвесторами, як правило, приватними фірмами, але іноді державними підприємствами чи навіть урядовими органами. Спільні підприємства можуть утворюватись у третій країні декількома іноземними компаніями. Метою цієї стратегії є проникнення компаній на нові ринки з меншими витратами і ризиком, ніж у разі застосування інших інвестиційних методів.

Головними мотивами використання спільних підприємств як стратегії входження до світового ринку є:

зниження капітальних витрат та зниження ризику при створенні нових потужностей;

придбання джерел сировини або нової виробничої бази;

розширення діючих виробничих потужностей;

реалізація переваг нижчої вартості чинників виробництва;

можливість уникнення циклічності або сезонності при нестабільності виробництва;

пристосування до процесу скорочення життєвого циклу продукції;

підвищення ефективності існуючого маркетингу;

придбання нових каналів торгівлі;

можливість проникнення на конкретний географічний ринок;

вивчення потреб;

набуття управлінського досвіду на нових ринках;

пристосування до країни, що приймає.

Спільні підприємства мають переваги порівняно з іншими видами спільного підприємництва, оскільки забезпечується довготривалість угод, комплексність співробітництва, спільна відповідальність партнерів за ефективність діяльності підприємства, зменшується ризик, особливо політичний.

За чинним українським законодавством поняття «спільне підприємство» та «підприємство з іноземними інвестиціями» в цілому еквівалентні. Останній термін має ширше тлумачення, оскільки стосується й підприємств з 100% іноземним капіталом.

2. Порядок створення спільних підприємств

Відповідно до чинного законодавства України спільне підприємство може бути створене:

шляхом його заснування; у результаті придбання іноземним інвестором частки участі (паю акцій) у діючому підприємстві без іноземної інвестиції; у результаті придбання юридичною чи фізичною особою України частки участі у підприємстві зі 100% іноземною інвестицією.

Процес створення СП на території України включає ряд послідовних етапів:

Розробка позицій українського партнера з питань створення СП.

Пошук і вибір іноземного партнера.

Підготовка і підписання партнерами протоколу про наміри.

Розробка техніко-економічного обґрунтування і його узгодження партнерами.

Підготовка установчих документів на базі техніко-економічного обґрунтування.

Реєстрація СП.

Пропозиція про створення СП на території України розробляється потенціальним засновником. Ураховуючи багатоплановість і складність питань, які необхідно вивчити при підготовці ТЕО, ініціатори створення СП можуть звертатися за консультаціями як у державні органи, так і в спеціалізовані госпрозрахункові фірми. Результатом цієї роботи є пакет документів, підготовлений партнерами, який включає:

установчий договір про створення СП; Статут спільного підприємства; техніко-економічне обґрунтування СП.

Пошук іноземного партнера спирається на загальновизнану у світовій практиці систему. Передусім необхідно накреслити коло фірм-продуцентів, які відомі на світовому ринку, що і робить український учасник за допомогою спеціалізованої служби Торгово-промислової палати України або через консультаційно-посередницькі фірми, або через зовнішньоторговельні об'єднання.

Як і будь-яка фірма у світі, потенційний український учасник СП мусить мати у своєму розпорядженні систему критеріїв, за допомогою яких він відбере певну кількість фірм (8-10) для подальшого детального вивчення. До таких показників належать:

розміри активів і їх динаміка в останні два-три роки; співвідношення між власними і запозиченими капіталами; співвідношення між основним і оборотним капіталом; кількість зайнятих на підприємстві; динаміка отриманого прибутку в останні два-три роки.

Ці абсолютні показники мають бути доповнені рядом відносних показників, які в цілому характеризують різні аспекти вкладення капіталу.

Після того, як будуть відібрані три-чотири найбільш відповідні фірми, українське підприємство направляє їм офіційні запити. В запитах викладаються загальні вимоги до створюваного СП, вказуються технічні характеристики продукції, яка пропонується до випуску. Відомості, викладені в запиті, дають можливість іноземному партнеру уявити масштаби запланованого СП, загальні підходи до рівня конкурентоспроможності, можливий попит на продукцію на внутрішньому ринку, наявність споруд чи необхідність нових побудов для СП.

При виборі партнера використовується також практика проведення міжнародних тендерів (торгів). Тендери можуть бути проведені як відкриті, так і закриті.

Державна реєстрація іноземних інвестицій здійснюється міськими державними адміністраціями протягом трьох робочих днів після


Сторінки: 1 2