У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 314

УДК 314.18.001.76 В.П. Думанська, асп.

Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

Механізм поліпшення демографічної ситуації інструментами освітньої політики

У статті обґрунтовано застосування освітньої політики для подолання демографічної кризи в Україні, запропоновано механізм поліпшення демографічної ситуації за допомогою інструментів освітньої політики. Розроблено систему заходів зниження негативного пливу демографічної кризи для кожного рівня системи освіти, окреслено пріоритетні напрями розвитку системи освіти в контексті збалансування демографічного розвитку.

демографічна ситуація, демографічна криза, освітня політика, розвиток системи освіти

Трансформація суспільної парадигми при переході до постіндустріального суспільства, яка в Україні відбувається одночасно з другим демографічним переходом, актуалізує дослідження наукових проблем, пов'язаних із впливом освіченості населення на основні демографічні процеси. Високий рівень освіченості населення, який є визначальним компонентом постіндустріального розвитку, неоднозначно впливає на демографічну ситуацію, погіршуючи її кількісні параметри поряд із поліпшенням якісних. Освітня політика як вагомий напрям у державній соціальній політиці може стати ефективним інструментом у подоланні негативних демографічних явищ та тенденцій, і допомогти якщо не вирішенню демографічних проблем, то сприяти суттєвому їх пом'якшенню.

Освітню політику у європейських країнах давно визнано ефективним інструментом поліпшення демографічної ситуації. Цій проблемі присвячені праці О. Кравдала, Е. Меари, Дж. Гуральника, О. Классена та ін. Вітчизняними науковцями та політиками значно більше уваги приділяється проблемі реформування системи освіти відповідно до вимог демографічної кризи, тоді як можливості поліпшення демографічної ситуації за допомогою інструментів та засобів освітньої політики практично не вивчаються. Комплексно до розв'язання демографічних підходять В.С. Стешенко, І.О. Курило, Е.М. Лібанова, О.А. Грішнова, З.О. Пальян та ін..

Поряд з цим проблема впливу освіченості населення на основні демографічні складові залишається недостатньо розробленою, потребує глибшого науково- методологічного дослідження формування організаційно-економічного механізму поліпшення демографічної ситуації за допомогою інструментів освітньої політики

Метою статті є наукове обґрунтування застосування інструментів освітньої політики для поліпшення демографічної ситуації в Україні.

Механізм поліпшення демографічної ситуації інструментами освітньої політики передбачає визначення пріоритетних напрямів розвитку системи освіти, розробку практичних заходів удосконалення освітньої політики на кожному з рівнів системи освіти, оцінку можливих наслідків реалізації цих заходів для поліпшення демографічної ситуації, а також передбачення основних демографічних змін під впливом загального підвищення освіченості населення.

Для України сьогодні першочерговим завданням є подолання демографічної кризи та досягнення сталого демографічного розвитку. При цьому, як зазначено в Концепції демографічного розвитку України на 2005-2015 роки, «зміст реального виходу з демографічної кризи полягає...у підвищенні якості населення, збереженні та відтворенні його життєвого і трудового потенціалу» [1, 32]. Основними завданнями освітньої політики в контексті подолання нагальних демографічних проблем та пом'якшення демографічної кризи мають стати:

- орієнтація на сімейні та духовні цінності, розширення можливостей людського розвитку;

- орієнтація на ведення здорового способу життя, культивування здоров'я як найвищої соціальної цінності;

- активізації народжуваності серед високоосвічених громадян, поряд з цим оптимізація народжуваності у найбідніших категоріях населення, зниження масштабів соціального сирітства;

- адаптація вихідців з неблагополучних сімей, їх соціальна інтеграція та полегшення виходу на ринок праці;

- збереження та залучення інтелектуального капіталу внаслідок оптимізації міграційних процесів;

- забезпечення збалансованого демографічного розвитку регіонів за рахунок регіональної раціоналізації закладів системи освіти.

Для поліпшення демографічної ситуації важлива чітка координація освітньої політики на кожному з рівнів системи освіти - у дошкільній освіті, шкільній та позашкільній, професійно-технічній та вищій, а також у системі освіти дорослих.

Дошкільна освіта. Основним пріоритетом держави є виховання здорового, інтелектуально багатого, високоморального та патріотично налаштованого молодого покоління. Початковим етапом успішної соціалізації особистості та її інтеграції у соціум є дошкільна освіта. Сьогодні основними проблемами дошкільного виховання є зниження його доступності внаслідок скорочення мережі дитячих навчальних закладів, а також потреба у розвитку нових форм дошкільної освіти для забезпечення максимального розвитку дитини.

Для поліпшення ситуації в системі дошкільної освіти слід створювати різновікові групи, ширше використовувати можливості дошкільних закладів для короткотривалого перебування дітей, активізувати створення комплексів «дитячий садок - школа», здійснювати соціально-педагогічний патронат сімей з дітьми, що не мають змоги відвідувати дошкільні навчальні заклади тощо. Для підтримання здорової конкуренції на ринку дошкільних освітніх послуг необхідно створити та законодавчо регламентувати альтернативу державній освіті - приватні дитячі установи.

Зазначимо, що існуючі організаційні форми дошкільної освіти не завжди повною мірою задовольняють щоразу зростаючі потреби населення. Вимогою часу є запровадження нових форм дитячої освіти. Мова йде про створення груп сімейного типу, груп з можливістю цілодобового перебування дитини, а також груп короткотермінового перебування різноманітного спрямування, серед яких адаптаційні групи для наймолодших дітей, центри ігрової підтримки розвитку дитини, корекційні групи для дітей з особливими потребами тощо.

Запропонований план заходів з розвитку системи дошкільної освіти за умови успішної реалізації останніх сприятиме поліпшенню демографічної ситуації у наступних напрямах: поліпшення здоров'я найменших громадян, забезпечення їх гармонійного фізичного та емоційно-психічного розвитку, активізація соціально- економічної активності жінок, підвищення показників їх зайнятості.

Шкільна освіта. Призначенням школи є не лише давати знання, а й формувати та розвивати особистість. З погляду вирішення демографічних проблем першочергове значення має впровадження на всіх рівнях освіти в Україні комплексної програми

орієнтації на духовні цінності, ведення здорового способу життя, на традиції родинної любові, підвищення соціального статусу материнства і батьківства.

У системі шкільної освіти особливого значення набуває формування здорового способу життя у школярів. Цього можна досягти шляхом виховання в


Сторінки: 1 2 3 4