У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 351

УДК 351.82

С. Б. БІБЛЕНКО

СУЧАСНИЙ СТАН ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ СТРУКТУРИ ЗАКЛАДІВ ДЕРЖАВНОГО ТЕХНІЧНОГО НАГЛЯДУ УКРАЇНИ

Викладено аналіз сучасного стану організаційної структури закладів державного технічного нагляду в Україні.

The article is devoted the analysis of the modern state of organizational structure of establishments of state technical supervision in Ukraine.

Прийняття Верховною Радою України Закону "Про дорожній рух" стало вагомим кроком на шляху побудови ефективної схеми державного нагляду за технічним станом усього транспортного господарства країни. Складовою частиною такого господарства є парк тракторів, причепів до них, сільськогосподарських і дорожньо-будівельних машин і механізмів, спрямування їхньої роботи на користь суспільства та економіки. Одним з пунктів цього Закону нагляд за такими машинами, їх реєстрація, облік, щорічні технічні огляди і інші функції, пов'язані з їх експлуатацією, покладені на Міністерство аграрної політики України, а в ньому - на Інспекції державного технічного нагляду [1].

В організаційну структуру органів держтехнагляду, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, входять такі підрозділи [6]:

Державна інспекція по нагляду за технічним станом машин і обладнання "Держтехнагляд України";

Інспекція держтехнагляду АР Крим, обласні, Київська і Севастопольська міські інспекції;

районні в областях інспекції держтехнагляду.

Державна реєстрація машин здійснюється інспекціями державного технічного нагляду Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій з метою забезпечення єдиного обліку машин, контролю за відповідністю їхніх конструкцій та технічного стану до чинних в Україні правил, нормативів і стандартів, дотримання законодавства про сплату встановлених платежів та податків, зборів та інших платежів, а також попередження протиправних дій окремих осіб щодо машин.

Правилами встановлюється єдиний на території України порядок державної реєстрації, обліку, видачі реєстраційних документів та державних номерних знаків на трактори, самохідні шасі, самохідні сільськогосподарські, дорожньо-будівельні і меліоративні машини, тракторні причепи, які підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування [6].

Правила є обов'язковими для всіх фізичних і юридичних осіб, які є власниками машин або діяльність яких пов'язана з їхнім виготовленням, реалізацією та експлуатацією.

Уся зареєстрована техніка перебуває на подвійному обліку в органах Держтехнагляду:

перший ступінь обліку - журнали реєстрації видачі реєстраційних документів і державних номерних знаків, які зберігаються в інспекціях протягом 45 років з часу проведення останнього запису за реєстрацією;

другий ступінь - оперативний комп'ютерний облік, який дозволяє в короткі терміни визначити власника за ідентифікаційними номерами агрегатів або реєстраційними документами.

На сьогодні такий облік запроваджено в усіх областях, районних центрах, містах Києві та Севастополі. Розробляється база для створення єдиного державного комп'ютерного обліку машин і механізмів.

У результаті здійснення реєстрації та обліку машин є можливість контролювати вплив останніх на навколишнє середовище та життя і здоров'я людей. Обмежувати дії власників, які не дотримуються встановлених норм і стандартів експлуатації транспортних засобів, а також контролювати сплату платежів і податків, які пов'язані із виробництвом, розподілом, обміном і споживанням (використанням) транспортних засобів.

Державний технічний огляд машин проводиться з метою перевірки їхньої технічної готовності, відповідності вимогам державних стандартів, безпеки дорожнього руху і запобігання виникненню несправностей, внаслідок яких збільшується негативний вплив на навколишнє природне середовище, а також контролю за своєчасністю проходження медичного огляду трактористами-машиністами і сплатою податку з власників транспортних засобів [3].

Упровадження обов'язкового технічного огляду стимулює власника утримувати транспортний засіб у належному технічно-справному стані, що є важливим для безпеки життєдіяльності людини. Також це дає можливість надати власникам кваліфіковану консультацію стосовно проведення технічного обслуговування та ремонту машин. Є можливість контролювати якість проданих запасних частин.

Технічний огляд проводиться один раз на рік комісією, до складу якої включаються інженери-інспектори інспекцій держтехнагляду, інженерно-технічні працівники підприємств і представники громадських організацій [6].

Стосовно технічної експлуатації підконтрольних держтехнагляду машин існує значна кількість стандартів, які повинні дотримуватися власниками. Головними є: норми шкідливих викидів у відпрацьованих газах двигунів; величини гальмівних шляхів машин; люфти в рульових механізмах; стан шин коліс; вібрація, шум, вміст пилу і шкідливих речовин на робочому місці водія; відповідність електричного і гідравлічного обладнання; стан зчепних пристроїв тощо.

Технічний стан тракторів, комбайнів, сільськогосподарських і спеціалізованих машин повинен відповідати нормативно-технічній документації та заводським інструкціям [7].

На дотримання наведених вимог та інших стандартів якраз і спрямовується робота інженерів-інспекторів держтехнагляду під час видачі за зверненнями власників висновків щодо якості придбаних або відремонтованих машин, а також при проведенні технічної експертизи машин, що стали непридатними внаслідок аварії чи стихійного лиха.

Для забезпечення довгострокової служби машин та підтримки їхнього нормального експлуатаційного стану ключову роль відіграє кваліфікація осіб, які ними керують, - трактористів-машиністів.

Враховуючи, що до керування такими машинами допускаються особи, які мають посвідчення тракториста-машиніста встановленого зразка з талоном попередження до нього, на особливостях видачі таких посвідчень зосереджується значна увага органів держтехнагляду.

Керувати машинами допускаються особи, які досягли 18 річного віку і, у встановленому МОЗ порядку, пройшли медичний огляд, курс підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації в навчальних закладах відповідно до планів і програм навчання та склали теоретичний (з правил технічної експлуатації і дорожнього руху) і практичний (навички керування машиною відповідної категорії) іспити екзаменаційній комісії в Інспекції держтехнагляду [6].

Не залишається поза увагою органів держтехнагляду стан справ у навчально-курсовій мережі навчальних закладів, які готують спеціалістів даної професії.

Міністерством аграрної політики України за погодженням з Міністерством науки і освіти розроблено положення про атестацію навчальних класів навчальних закладів, призначених для


Сторінки: 1 2 3 4