У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 35

УДК 35.078.3:336.1:352

В. Л. РИБАЧУК

УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

Розглянуто шляхи вдосконалення організаційного забезпечення ефективності фінансового контрою діяльності органів державного управління. Запропоновано систему стандартів державного фінансового контролю. Визначено основні функції, які повинні бути закріплені за Міністерством фінансів, Рахунковою палатою, органами державної контрольно-ревізійної служби.

The ways of perfection of the organizational providing of efficiency of financial control of activity of organs of local self-government are considered in the article. Offered system of standards of state financial control. Certain basic functions, which must be fastened after Ministry of finance, Account chamber, organs of government control-revision service.

Трансформаційні процеси в українському суспільстві зумовлюють необхідність вирішення важливого завдання - вдосконалення організаційного забезпечення ефективності фінансового контролю діяльності органів державного управління. Це вимагає переосмислення ролі держави у здійсненні фінансового контролю взагалі і органів державного управління зокрема, концепції зовнішнього та внутрішнього фінансового контролю, взаємозв'язків структурних елементів державного контролю як цілісної системи.

Окремі питання фінансового контролю досліджують як вітчизняні, так і зарубіжні науковці. При цьому одна група авторів розглядає контроль як функцію фінансів: М. Білуха, О. Василик, В. Опарін. Інша приділяє більше уваги організації та методам фінансового контролю, вбачаючи в ньому функцію управління: В. Авер'янов, Г. Атаманчук, Т. Коломоєць, В. Міщенко, В. Мельничук, Н. Нижник, Г. Одінцова, О. Рябченко, М. Романів, Ю. Тихомиров.

Але на сьогодні в науковій літературі майже не опрацьовано питання організації державного фінансового контролю діяльності органів державного управління, чим і обумовлена актуальність проведеного дослідження.

Мета статті - визначити шляхи вдосконалення організаційного забезпечення ефективності фінансового контролю діяльності органів державного управління.

Серед усіх проблем, пов'язаних зі здійсненням державного контролю, центральне місце посідає проблема ефективності. Категорія ефективності в даному випадку має подвійне тлумачення: ефективність використання бюджетних коштів; ефективність самого державного фінансового контролю.

Варто відзначити, що фінансові потоки, призначені до перерозподілу і ті, що дійшли до адресатів, не рівні один одному. Ця різниця - наслідок витрат на їх здійснення, яка представляє собою трансакційні витрати. Вони також впливають на ефективність господарювання кінцевого споживача бюджетних коштів.

Організація фінансового контролю - це складова частина трансакційних витрат держави. Хоча офіційної статистики про розміри трансакційних витрат в Україні немає, але, враховуючи загальні видатки на утримання контролюючих органів, можна стверджувати, що вони надзвичайно високі. Зниження цих витрат - важливе завдання інститутів державного фінансового контролю і казначейства насамперед.

Загальновідомо, що в міру посилення ринкових основ національного господарства трансакційні витрати знижуються. На цьому ґрунтується один з базових критеріїв ефективності державного фінансового контролю. По суті абсолютна ефективність державного фінансового контролю виміряється співвідношенням трансакційних витрат на здійснення державного фінансового контролю і сумою виявлених і доведених фінансових втрат держави у вигляді надмірних трансакційних витрат при здійсненні перерозподільних відносин.

Визначаючи компетенцію органів, що здійснюють державний фінансовий контроль суб'єктів державного управління, доцільно виходити із загального призначення фінансового контролю: попередження та виявлення фактів порушення фінансового законодавства і неналежного виконання учасниками фінансових відносин своїх обов'язків, установлення причин, усунення цих порушень з метою забезпечення ефективності фінансової діяльності держави та виявлення резервів зростання її фінансових ресурсів, що пропонується закріпити в проекті закону України "Про фінансовий контроль в Україні".

Разом з тим потрібно враховувати принцип фінансової автономності органів державного управління. Доки державний фінансовий контроль не буде впорядковано, поки закон не встановить, хто, що, коли і як перевіряє, які види операцій з фінансовими ресурсами охоплюються контролем у період їх формування, а які - в період витрачання, нічого змінено не буде.

Необхідність урегулювання проблем організації цілісної системи фінансового контролю законом підтримують українські дослідники В. Кравченко [3, с. 22], В. Мельничук [2, с. 5], М. Романів [4] та багато інших. Однак реорганізацію державного фінансового контролю діяльності органів державного управління необхідно здійснювати продумано, поетапно протягом кількох років, щоб не порушити нормальний хід процесів управління.

Доцільно, на нашу думку, провести подібні перетворення, щоб організаційне забезпечення державного фінансового контролю діяльності органів державного управління в Україні відповідало потребам розвитку економіки і рівню розвинутих країн.

З метою підвищення ролі та статусу Рахункової палати як зовнішнього органу фінансового контролю необхідне надання їй права створювати територіальні представництва, здійснювати контроль як у видатковій, так і в дохідній частині державного і місцевих бюджетів, що повинно знайти відображення в Законі України "Про Рахункову палату". Частина коштів на функціонування регіональних відділень могли б бути залучені шляхом ліквідації фінансових відділів міськвиконкомів, що функціонують у містах обласного підпорядкування та райвиконкомів (у містах з районним поділом) і законодавче не підпорядковуються Міністерству фінансів України і фінансовому управлінню обласної державної адміністрації, хоч вони, як і раніше, утримуються за рахунок державного бюджету. Іншу частину коштів на фінансування діяльності територіальних представництв можна отримати шляхом перерозподілу повноважень між Рахунковою палатою та Головним контрольно- ревізійним управлінням у частині контролю місцевих бюджетів.

Надзвичайно важливим питанням є визначити у проекті закону України "Про фінансовий контроль в Україні" статус і повноваження контролюючих органів, правове забезпечення гарантій їх незалежності, механізм координації роботи та використання результатів системи внутрішнього контролю підконтрольного об'єкта, засади здійснення планового і позапланового контролю, обов'язки посадових осіб контролюючих і підконтрольних суб'єктів у ході його здійснення.

Наприклад, з


Сторінки: 1 2 3