У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 336

УДК 336.148

Л.І.Штригель

РОЗВИТОК КАЗНАЧЕЙСЬКОЇ СИСТЕМИ ВИКОНАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ В УКРАЇНІ

Обґрунтовано місце і роль державного казначейства у фінансовій системі держави, шляхи вдосконалення казначейської системи виконання державного бюджету.

В Україні триває формування сучасної системи управління фінансовими ресурсами держави. В умовах постійного зростання державних витрат, збільшення їх частки у валовому внутрішньому продукті особливої уваги заслуговує питання ролі фінансових інститутів, які б могли забезпечити раціональний розподіл державних фінансів. Світовий досвід свідчить, що найбільш ефективним є використання бюджетних коштів шляхом створення нової фінансової структури з відлагодженим механізмом касового виконання державного бюджету у вигляді казначейства.

Розвиток казначейської системи виконання бюджетів в Україні відбуваються високими темпами, і нині склалася ситуація, що не дає змоги повною мірою й ефективно використовувати сучасну казначейську систему виконання бюджетів. Це пов'язано з тим, що повноваження органів казначейства, встановлені в період їх створення, змінилися у зв'язку з новими соціально-економічними реаліями. Тому подальший розвиток казначейства зумовлює потребу внесення відповідних змін до законодавства.

Отже, актуальність проблеми полягає в тому, що підвищення ефективності виконання бюджету потребує нових підходів до реформування державного казначейства, яке б забезпечувало ефективне управління ресурсами державного та місцевих бюджетів.

Питання казначейського обслуговування виконання бюджетів висвітлювалися у працях С.О. Булгакової, Є.О.Галушка, С.Л.Лондара, К.В.Павлюка, О.О.Прутковської, В.І. Стояна, С.І. Юрія та інших.

Однак потребують дальшого дослідження питання казначейського управління бюджетними ресурсами держави та вдосконалення системи Державного казначейства України на сучасному етапі розвитку фінансової системи України, Дослідження і визначення ролі державного казначейства в управлінні фінансовими потоками в державі та розроблення пропозицій щодо вдосконалення системи казначейського виконання державного бюджету.

Статтею 48 Бюджетного кодексу передбачено, що в Україні застосовується казначейська форма обслуговування державного бюджету. Державне казначейство України було утворено відповідно до Указу Президента від 27 квітня 1995 р. №335/95 «Про Державне казначейство України». Повноваження Державного казначейства України визначені Бюджетним кодексом України та постановою Кабінету Міністрів України від 31 липня 1995 р. №590 «Про затвердження положення про Державне казначейство України» [1; 2].

На органи Державного казначейства покладено виконання таких основних функцій: управління наявними коштами Державного бюджету України та ведення обліку касового виконання Державного бюджету України; управління коштами державних позабюджетних фондів; організація касового виконання Державного бюджету та здійснення контролю за цим процесом; здійснення видатків Державного бюджету; розподіл ресурсів між Державним бюджетом та бюджетами АРК, областей, районів, міст Києва та Севастополя; організація розрахунково-касового обслуговування розпорядників бюджетних коштів; управління державним боргом; проведення бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання бюджету та інші.

Тобто створення казначейської системи виконання державного бюджету ґрунтується на:

- створенні певного органу управління, який централізовано здійснює опрацювання платежів, веде бухгалтерський облік відповідного бюджету, складає фінансову звітність про виконання бюджетів;

- консолідації фінансових ресурсів на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) в установах Національного банку України;

- впровадженні найбільш досконалих технологій і контрольних функцій під час здійснення платежів у процесі виконання бюджетів;

- впровадження процедур управління готівковими коштами бюджету. Державне казначейство України як орган оперативного управління бюджетними коштами акумулює надходження доходів та здійснює платежі за видатками державного та місцевих бюджетів через систему рахунків, відкритих в органах казначейства, шляхом безготівкового перерахування коштів. Виконання Державного бюджету здійснюється шляхом відображення Державним казначейством усіх операцій у системі відкритих на ім'я органів Державного казначейства рахунків з надходження коштів до Державного бюджету України та їх використання.

Реалізація функції управління бюджетними потоками держави стала можливою через консолідацію фінансових ресурсів держави на єдиному казначейському рахунку. Запровадження єдиного казначейського рахунку, на який зараховуються державні доходи і з якого здійснюються видатки, дозволяє органам казначейства мати вичерпну інформацію про стан державних фінансів, а отже, володіти фінансовими важелями макроекономічного регулювання.

Створення ЄКР дає можливість централізувати бюджетні ресурси держави, що, звісно, не вирішує завдання підвищення ефективності використання поточних активів і пасивів бюджету, а лише створює передумови для цього. Тим самим стає актуальним питання формування ефективної моделі використання фінансових ресурсів державного бюджету, сконцентрованих на єдиному рахунку. Важливою складовою цієї моделі є технологія активного управління щоденними касовими активами і пасивами, що створюються в процесі виконання дохідної й видаткової частини державного бюджету.

Фінансове становище держави характеризується двома основними показниками: виконанням бюджету і сталістю національної грошової одиниці. Але найважливішим показником фінансового стану держави є виконання бюджету. Тому нині проблема виконання бюджету набуває особливої актуальності, тим більше в умовах дефіциту бюджету.

Виконання бюджету - забезпечення своєчасного і повного надходження запланованих доходів у цілому і за кожним джерелом зокрема, а також своєчасного, повного і безперервного фінансування передбачених бюджетами заходів. Органи державного казначейства повинні володіти всією повнотою інформації щодо виконання бюджетів, своєчасно і на регулярній основі забезпечувати нею одержувачів бюджетних коштів та органи влади.

Тому органи казначейства, маючи достатню інформаційну базу зі всього спектра показників виконання бюджету, повинні брати участь у плануванні доходів і видатків бюджету, прогнозуванні й оцінці ефективності державних цільових програм. Участь органів казначейства у формуванні прогнозних та планових показників бюджету, поряд з іншими органами виконавчої влади, дозволить забезпечити комплексний підхід до управління державними фінансами.

Як показує практика, динаміка наявності бюджетних коштів на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) коливається протягом бюджетного періоду від 2,5 до 15 млрд. грн Динаміка суми залишків бюджетних коштів


Сторінки: 1 2 3