У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Батьківщина - спільна мати всіх громадян

Батьківщина - спільна мати всіх громадян

Про Батьківщину написано й сказано так багато, що здається, ніби слова вже нічого не варті. То що ж таке Батьківщина?

Земля, на якій народився. Держава, що організує націю через закони. Це з дитинства знайома мова, якою говорять батьки і друзі. Часто доводиться чути, що Батьківщина, патріотизм — це все немодні, затерті поняття. До того ж сьогодні в нашій країні ще досить негараздів, то чи можна пишатися такою країною? Хіба оце і є Батьківщина?

У тому-то й річ, що ми забули головне: слово «батьківщина» походить від слова «батьки». Отже, до неї слід ставитися так само, як до батьків. Хіба ми любимо їх за щось — за те, що багаті, за те, що мають багато можливостей, аби забезпечити дітям гарне місце в суспільстві. А якщо батьки бідні, а якщо хворі? Чи не є нашим обов'язком дбати про них за будь-яких обставин? Безперечно, так, ми це розуміємо. То чому ж забуваємо, що Батьківщина потребує нашого піклування так само, як батьки. Батьківщина — це святе, як батько і мати.

Коли про це забувають, цим найчастіше користуються вороги. Як це описано у кіноповісті О. Довженка «Україна в огні», де старий фон Крауз розповідає синові, що «ці люди абсолютно позбавлені вміння прощати один одному незгоди навіть в ім'я інтересів загальних, високих. Ці люди позбавлені державного інстинкту». Гірко визнавати, що є в цих словах страшна правда. І хочеться, щоб ніхто не забував: Батьківщина — спільна мати усіх громадян. І ставитися до неї слід, як до матері — з любов'ю.