У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Внутрішній світ ліричного героя збірки «Зів'яле листя»

Внутрішній світ ліричного героя збірки «Зів'яле листя»

Автобіографічні передумови написання віршів, що увійшли до збірки. Сам Франко заперечував повне ототожнення себе й ліричного героя збірки. Та це й не має сенсу, бо вірші, кожен окремо, повністю самостійні. Але разом, у художній площині збірки, вони складають досить цілісну картину. Навіть незважаючи на те, що у збірці присутні образи трьох різних жінок. Якщо так, то це напевно Ольга Рошкевич, яку не віддали заміж за Франка через його політичну ненадійність та арешт; Юзефа Дзвонковська, яка була тяжко хвора і не хотіла руйнувати поетові життя; Целіна Журовська, яка досить холодно поставилася до почуття Франка. Герой не називає жодних імен. Можливо, у збірці відображений багатогранний образ однієї жінки у різних іпостасях, Вічна Жіночість.

Найсильніше почуття у житті Франка. За думкою дослідників, головною любов'ю життя Франка було почуття до Ольги Рошкевич. Доля їх трагічно розлучила, але вони назавжди залишились пов'язаними одне з одним. Ольга просила, щоб Франкові листи поховали разом із нею, коли вона помре. Можливо, саме її він зображує у віршах «Зів'ялого листя» в образі дівчини-зорі, весни.

Що ховається за першим «жмутком» «Зів'ялого листя»? Другий «жмуток». Жінка-загадка, «горда княгиня». Другий жмуток вирізняється з-поміж інших своєю «українськістю», народною поетичністю. Тут знайшли собі місце й пейзажі, й любовні пісні, стилізовані під народні. Плавний ритм цієї частини становить контраст у порівнянні зі рваним ритмом попередньої. Горе через те, що герой не може бути разом із коханою, він виливає в тихих співах. Він мучить себе згадкою цієї жінки, хоча й передчуває, що відповідь болітиме йому ще більше.

Пристрасть третього «жмутка». Демонічні начала. Герой цієї частини збірки напівбожевільний від страждань і пристрасті. Відчувається, що образ цієї жінки найпевніше був придуманий, а не існував насправді. Одним із головних художніх прийомів можна назвати гіперболу. Ця любов темна й страшна для героя, вона пов'язана з потойбічними силами — у одній з поезій читач зустрічає самого диявола. Кольори цієї збірки — чорний та криваво-червоний.