У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Втілення поезії «живого життя» і «розуму серця» в образі Наташі Ростової (за романом Л

Втілення поезії «живого життя» і «розуму серця» в образі Наташі Ростової (за романом Л. Толстого «Війна і мир»)

Глибинна сутність життя, за Толстим, виявляється у почутті свободи, радості, цілковитій відкритості світу. Цей життєвий зміст повною мірою втілює улюблена героїня письменника — Наташа Ростова.

Наташа від природи наділена «розумом серця». Вона не розмірковує над сенсом життя, як Андрій Волконський чи П'єр Безухов, вона просто живе — радісно, вільно, повно, іноді через край. Дівчина не просто бачить красу весняної ночі, яку помічають і Соня, і князь Андрій, вона її пропускає крізь себе, наповнює нею себе вщерть. Її внутрішній світ зливається з красою навколишнього. І це поєднання настільки потужне, що викликає у Наташі бажання летіти.

Усе, що робила Наташа, вона робила пристрасно, віддавалася справі всією душею. Ось її перший бал. «Наташа танцювала пречудово. Ніжки її в бальних атласних черевичках швидко, легко і незалежно від неї робили свою справу, а обличчя сяяло захватом щастя». І у чарівної дівчини, що вся віддається танцю, цілий вечір немає відбою від кавалерів. Якщо Наташа співає, то вся поринає в пісню, так що її проникливий спів викликає сльози у князя Андрія. Жива Наташина душа жваво відгукується на глибинну красу народної пісні. Мелодія, зіграна на гітарі дядечком, висвітлює сутність юної Ростової. Прийнявши запрошення дядечка на танок, вона виконує його так, що всі милуються нею. «Де, як, коли всотала в себе з того російського повітря, яким вона дихала, — ця графинька, вихована емігранткою-француженкою, — цей дух, відкіля взяла вона ці прийоми, що їх pas de chale давно б мали витіснити? Але дух і прийоми ці були ті самі, виняткові, яких не навчишся, російські, котрих і чекав від неї дядечко». Ця тоненька, граційна, така чужа на вигляд людям із народу, у шовку й оксамиті вихована графиня «розумом серця» й відкритою душею «вміла зрозуміти усе те, що було в Онисії й у батькові Онисії, і в тітці, і в матері, і в кожній російській людині».

Для Наташі кожна мить її буття неповторна і безцінна. Покохавши князя Андрія, вона кожну хвилину життя бажає проживати разом із ним. Тому звістка про те, що весілля можливе лише за рік, так вражає її: «Та чому ж рік? Це жах! Я помру, чекаючи цілий рік: це не можна, це жах!»

Наташина відкритість життю — це прояв довіри до світу, до людей. Зустрівшись з Анатолем Курагіним, Наташа, завжди чутлива до фальшу, цього разу не розпізнала його. Піддавшись примарному почуттю, героїня втрачає свою внутрішню гармонію.

Відродитися після моральної кризи Наташа змогла лише тоді, коли над Росією нависла страшна біда — війна 1812 року. Спільна небезпека немов відсунула особисті переживання, до Наташі повернулася жага життя. Вона пристрасно береться керувати збиранням сім'ї у дорогу, вкладати речі. Та коли всі підводи були завантажені, Наташа, довідавшись, що пораненим, які на її ж запрошення розміщалися в будинку Ростових, немає на чому виїхати з міста, гаряче вмовляє матір віддати всі підводи пораненим. І цей життєлюбний запал вже не покидає героїню.

У фіналі роману ми бачимо заклопотану дітьми, огрядну жінку, яка цілком віддається материнству і піклуванню про родину. Наташа відчуває, що її зв'язок з П'єром, який став її чоловіком, «тримається не тими поетичними почуттями, що залучили його до неї, а чимось іншим, невизначеним, але твердим, як зв'язок її власної душі з тілом». Саме такою, на думку Л. Толстого, і має бути ідеальна жінка.