У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Життєвий і творчий шлях Ясунарі Кавабати

Життєвий і творчий шлях Ясунарі Кавабати

Ясунарі Кавабата — перший у японській літературі лауреат Нобелівської премії. (Нобелівська премія 1968 року присуджена письменнику за «письменницьку майстерність, що з надзвичайною яскравістю виражає суть японського способу мислення».)

Ясунарі Кавабата — видатна постать японської літератури XX століття.

Життєвий шлях. Народився в родині лікаря. Ясунарі Кавабата рано осиротів, і його до 16 років виховував дід, а коли дід помер, хлопець почувався самотнім. Це почуття вилилося у створення першого оповідання «Щоденник шістнадцятирічного юнака». 1920 року став студентом англійського відділення Токійського університету, а за рік перевівся на відділення японської літератури. По закінченні університету 1924 року брав участь у заснуванні журналу «Бунгей дзідай» («Літературна епоха») — видання неосенсуалістів.

Я. Кавабата і традиція японської літератури. (Улюбленою книгою письменника завжди була найвидатніша пам'ятка японської літератури XI століття «Повість про Гендзі». Отож для нього класика була важлива. Письменник, повернувшись до класичної традиції, написав оповідання «Танцівниця з Ідзу» — ліричну сповідь про перше кохання. В центрі уваги автора життя мандрівних артистів, своєрідних «маленьких» людей, оскільки в Японії актори були одною з упосліджених верств суспільства. Отже, навіть захоплюючись модерністським мистецтвом Європи. Ясунарі Кавабата не відійшов від національних художніх традицій.

Вершини творчості Ясунарі Кавабати. Критика вважає вершинним твором письменника повість «Країна снігу» (1934—1947). Автор зобразив стосунки головних героїв на тлі різних пір року відповідно до законів естетики дзен-буддизму. Я. Кавабата продовжував «жіночу» лінію в японській літературі, що має джерелом класичну літературу доби Хейан (XI ст.) — пору найбільшого розквіту класичної японської літератури. Такий стиль письменник зберіг і в повоєнних творах: «Тисяча журавлів» (1951), «Голос гір» (1954), «Давня столиця» (1962). За повість «Тисяча журавлів» автора відзначено премією японської Академії мистецтв.

Значення творчості Ясунарі Кавабати. Ясунарі Кавабата зберіг у своїй творчості японську естетичну традицію у змалюванні людини й природи, передавши ці відносини через традиційні картини, пов'язані з особливостями менталітету, історії та культури Японії. Через його твори людство зрозуміло особливості естетичних принципів японської культури. Твори Я. Кавабати — це крок до розуміння, до миру і пізнання.