У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Значення поеми І

Значення поеми І. П. Котляревського «Енеїда»

Поема «Енеїда» І. П. Котляревського — це голос на захист України й українського. (У безсмертній поемі «Енеїда» Іван Петрович Котляревський підніс свій голос на захист покріпаченого селянства, відтворив яскраві картини українського народного побуту, підняв українську народну мову до значення літературної мови. Письменник любить і поважає свій народ, вболіває за його долю, пишається його героїчним минулим.)

Пізнавальне, естетичне, виховне значення поеми І. П. Котляревського «Енеїда».

Пізнавальне значення «Енеїди». (Читаючи поему «Енеїда», ми переносимося уявою в далеке історичне минуле України, дізнаємося про життя і побут, звичаї і взаємини наших пращурів. Зі сторінок поеми віє духом козацької вольниці. Автор подає у творі опис козацького війська, згадує гетьманів, перелічує різні види зброї, вкладає в уста троянців українські козацькі пісні.)

Художнє, естетичне значення «Енеїди». (Поема «Енеїда» здатна викликати інтерес у читача і заполонити всю його увагу. Вона викликає художнє, естетичне задоволення цікавим сюжетом, барвистою мовою, чарівним гумором. Твір здатен викликати не просто сміх, а регіт захопленого дотепними висловами читача. Розповідь письменника легка, події і герої зображені чарівними фарбами, а жарти дотепні й тонкі.)

Виховне значення «Енеїди». (Поема «Енеїда» виховує в читачів любов до батьківщини, до її історичного минулого, до свого народу, чесність, патріотизм, доброзичливість у ставленні до людей. Твір пробуджує у читача відразу до паразитичного способу життя, негативних суспільних явищ.)

Вплив «Енеїди» Котляревського на розвиток літератури. («Енеїда» — твір великої сили і краси. Поему було високо оцінено одразу після її виходу. У своїй переробці письменник мало дотримувався латинського тексту, а зображав явища життя українського народу, висловлював своє ставлення до всього негативного, що є у суспільстві. В «Енеїді» вперше в художній літературі постало життя України, і вихід поеми поклав основу творам Г. Квітки-Основ'яненка, М. Гоголя та багатьох інших письменників, які черпали натхнення з розкішної природи і багатої звичаями, повір'ями, легендами історії України.)