У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Кольори та їх символіка (твір-розповідь)

Кольори та їх символіка (твір-розповідь)

Часто нові знання приходить до нас не з книг чи підручників, а з повсякденного життя, від близьких або друзів.

Почалася ця історія з того, що в мене виникло нове захоплення — виготовлення біжутерії. Фурнітура для сережок чи для намиста коштує, досить дешево і продається в більшості магазинів тканин, підбір бусин, підвісок, різних матеріалів теж нескладний, а от простір для фантазії відкривається неабиякий. Тим більше, що я можу зробити насправді унікальні речі, які будуть підкреслювати індивідуальність власниці. Одне слово, я була у захваті від того обрію, який відкривався переді мною: творчість без меж. Та ще й корисна творчість мої вироби можна носити, поєднувати з одягом різного стилю та кольору, а не просто поставити на полицю. Мама допомагала мені і теж, здається, мала задоволення від дизайну прикрас і їх виготовлення.

Згодом я навіть виробила свій стиль, свій, як кажуть, художній почерк. З цупкої проволоки я робила невеличкі круглі чи квадратні каркаси, на які потім намотувалися нитки макраме, до цього вплітався бісер чи дрібні намистинки — і виходило просто чудово: оригінально, стримано, елегантно. Одного разу до нас завітала мамина подруга і ми, звісно, не стримались від того, щоб похвалитися їй нашими досягненнями. Вона дуже хвалила мене за вигадку — поєднувати у сережках нитки, плетіння й бісер, а висловлюючись щодо кожної прикраси, казала: «Оці сережки-мрійниці, а оці оптимістичні, ці замислені якісь». Для мене було незвичним характеризувати речі за настроєм чи характером — вони ж не люди. Я запитала її, за яким принципом вона так каже, як вона виокремлює характер речі, точніше, що створює цей характер — форма, матеріал, що? Мамина подруга психолог, і вона відкрила мені дещо нове про світ прикрас та й про наше повсякденне життя. «Колір, — сказала вона, — характер створює колір. Це мова кольорів».

Зацікавившись цією темою, я просто засипала її питаннями — і отримувала на них вичерпні відповіді. Мамина подруга розповіла про цілу систему знаків, де знаками виступають кольори. Виходить, ця система реалізується майже в усьому — і одязі, в оформленні прикрас, у книжкових обкладинках чи в афішах, в рекламі та на телебаченні. Наприклад, червоний колір символізує силу, пристрасть, але й агресію, напад. Жовтий може бути і кольором сонця, і кольором божевілля — залежно від відтінку та контексту. Зелений — колір оптимізму та успіху, фіолетовий — колір фантазерів та творчих особистостей. Отак, обираючи собі колір, ти не тільки кажеш щось світові про свою натуру, а й можеш впливати на інших людей. «Чому на офіційні зустрічі, на співбесіди ходять у чорному чи темному. поєднуючи з білим або світлими, подібними до білого, відтінками? Бо це кольори стриманості, виваженості, серйозності, — пояснювала Галина Ігорівна. — Уяви, що ти прийшла на співбесіду до серйозної організації і одягла, наприклад, рожевий костюм. Очевидно, що навіть якщо ти казатимеш те саме, що каже людина, вдягнена по-діловому, перевага буде надана не тобі».

Оце так! Звісно, я думала про те, що є офіційні та неофіційні кольори, але ніколи не замислювалась, що світ кольорів настільки неоднозначний та багатогранний, що кольори не просто поділяються на офіційні та неофіційні, на темні й світлі, на холодні й теплі, а й кожен, буквально кожен, має власний характер, власне значення, а головне — надсилає навколишньому світові свій сигнал.

Наприкінці розмови мамина подруга порадила мені кілька цікавих статей на цю тему, які я обов'язково прочитаю. А ще, обираючи матеріали для своїх нових прикрас, я дивилась на кольори уважніше і сприймала їх зовсім по-іншому. Тепер для мене це особливий світ символів, майже окрема мова. Я обрала сірий — колір елегантності, стриманості, таємничості та фіолетовий — колір фантазій та творчості. У своїй новій прикрасі я поєднала їх — і була дуже задоволена результатом. Мама хвалила мене і сказала, що речі, які я роблю, стали ще більш змістовними, живими.

Я гадаю, що знання про мову кольорів можуть прислужитися мені не тільки у моєму захопленні, а й у житті. Я обов'язково прочитаю більше літератури про цей дивний світ — світ кольорів.