У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Метаморфози розвитку суспільства у творі Овідія «Метаморфози»

Метаморфози розвитку суспільства у творі Овідія «Метаморфози»

Міфологічні сюжети поеми Овідія «Метаморфози». Поема «Метаморфози» здобула Овідієві справжню славу. У ній поет із великою художньою силою відтворив міфологічні сюжети: вірування людей у чотири етапи розвитку людства, настання холодів на Землі, всесвітній потоп.

Чотири етапи розвитку людства.

Перше золоте поріддя: панування Правоти і Чесності. Овідій пише, що на початку розвитку людство знало золоті часи, коли не було нещасть і страху. Люди не рубати сосен, щоб побудувати кораблі, не обносили міста мурами, не було воєн, а не зранена плугом земля годувала й напувала живлющою вологою усе живе.

Срібна пора людства. Настала срібна пора; яка була гірша за золоту. Цілорічна весна поділилася на чотири пори року. Люди почати будувати оселі, щоб захиститися від холодних вітрів, уперше зорати землю і впрягли покірну худобу в ярмо.

Третя доба — мідяна. За срібною добою настала мідяна. Люди стали войовничі, виготовляли зброю, щоб не тільки відбиватися від хижих звірів, а й нападати на інші племена. Забулися минулі часи спокою і братерства.

Остання доба розвитку людства. Останню добу розвитку людства Овідій назвав залізною. У цю добу з'явилися кривда, хитрість, брехня і підступність, зрада і насильство. Людей захопила жадоба на гроші і статки. Вони почали руйнувати землю, добуваючи з надр приховані скарби: залізо і золото. Війна і вбивство стали ремеслом, а братня любов знецінилася.

Овідій попереджає, що боги, які колись захищали людей, залишають сплямовану кров'ю землю.