У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Повість Гоголя «Шинель» - трагічна історія життя маленької людини

Повість Гоголя «Шинель» - трагічна історія життя маленької людини

Петербург Гоголя. (Петербург — це величезне місто, яке вразило Гоголя соціальними контрастами. Показна краса його пишних палаців і широких проспектів, багата публіка, що гуляє Невським проспектом — це ще не вся столиця. Поряд із красою і багатством жило місто дрібних чиновників, робітників у його нетрях на околицях, місто бідняків, жертв злиденності і визисків. Такою жертвою є герой повісті «Шинель» Акакій Акакійович Башмачкін.) II Особливе місце повісті «Шинель» у циклі петербурзьких повістей Гоголя. І Історія створення повісті «Шинель». (Якось Гоголь почув канцелярський анекдот про бідного чиновника, який довго мріяв про рушницю, ціною неймовірних зусиль придбав її і загубив цю рушницю на першому ж полюванні. Усі сміялися з цього анекдота, а у Гоголя ця історія викликала зовсім іншу реакцію: вона запала в душу письменникові і спонукала його до написання повісті «Шинель».)

Показ убогості дрібного петербурзького чиновника. (Гоголь своєю повістю «Шинель» відсторонився від творів письменників 30-х років XIX століття, які розробляли сюжет про бідного чиновника як мішені для насмішок. Акакій Акакійович Башмачкін, головний герой повісті «Шинель» — прибитий життям дрібний чиновник, який заробляє всього чотириста карбованців на місяць і не може собі дозволити найнеобхіднішого. У його житті немає нічого, крім роботи. Письменник не сміється з героя, а співчуває йому.)

Показ сатиричного узагальненого образу представника бюрократичної влади Росії. (Генерал, до якого звернувся пограбований Акакій Акакійович, навіть не захотів вислухати нещасну людину. Гоголь не уточнює посаду генерала, та це й не важливо. Важливо те, що такі «значні особи» були типовим явищем у бюрократичній владі Росії.)

Гуманістичний пафос повісті «Шинель». (Покірливість нещасного Башмачкіна в контрасті з грубістю «значної особи» викликають у читача не тільки почуття болю за «маленьку» людину, а й протест проти несправедливості в житті, коли можливі такі приниження. Гоголь у своїй повісті розкрив проблему соціальних суперечностей у суспільстві, де панує нерівність між людьми.)