У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Романтичне зображення кохання у романі В

Романтичне зображення кохання у романі В. Гюго «Собор Паризької Богоматері»

Романтичний характер роману В. Гюго «Собор Паризької Богоматері». «Собор Паризької Богоматері» — романтичний роман. Одна з центральних тем твору — тема кохання. Розкриваючи її, автор вдається до різкого контрасту. У любовних колізіях роману найглибше розкриваються характери головних героїв.

Щирість і вірність Есмеральди. Есмеральда щиро і глибоко покохала Феба де Шатопера. Не здатна зрадити сама, вона не допускає думки про Фебове відступництво. Навіть заради спасіння власного життя дівчина не погоджується зрадити Феба, належати іншому чоловікові.

Поверховість почуттів Феба. Феб де Шатопер, дуже гарний зовні, був легковажним, розбещеним молодиком. Роман з Есмеральдою для Феба — лише чергова пригода. Фльорделіс, з якою ротмістр мав намір одружитися, теж не викликала в нього глибоких почуттів: Феба скоріше приваблював її «чарівний посаг».

Відданість Квазімодо. (Кохання до Есмеральди стало повною несподіванкою для дзвонаря Собору Паризької Богоматері Квазімодо, який завжди боявся людей. Спочатку його вразило милосердя дівчини, яка дала йому напитися води, коли він потерпав від спраги, стоячи прив'язаним до ганебного стовпа. А згодом Есмеральда заволоділа всіма його помислами. З ризиком для життя він вихопив дівчину із рук ката і сховав її у Соборі Паризької Богоматері, де чуйно піклувався про неї. Квазімодо був готовий віддати своє життя за кохану. Здогадавшись, що Клод Фролло причетний до смерті Есмеральди, Квазімодо, який колись боготворив свого названого батька, штовхнув того з балюстради Собору Паризької Богоматері у безодню. Втративши Есмеральду, Квазімодо втратив і сенс свого життя.

Підступність Клода Фролло. (У душі Клода Фролло кохання висвітлило найтемніші почуття. Пристрасть до Есмеральди, з якою архідиякон довгий час марно боровся, штовхає його на підступність і злочин. Спочатку він мало не заколов кинджалом Феба. Згодом з'явився у в'язницю до Есмеральди, яку звинуватили у вбивстві ротмістра, і благав її відповісти на його кохання. Під час обряду прилюдного покаяння він знову пропонує дівчині порятунок, якщо вона погодиться бути його коханою. Та Есмеральда кохає лише Феба. І Клод Фролло відправляє свою кохану на смерть, щоб ніхто не володів нею.

Кохання сильніше за смерть. Фінал роману суто романтичний. Кохання най- непривабливішого зовні героя — Квазімодо — виявилося сильнішим за смерть. Він не побажав розлучатися навіть з уже мертвою Есмеральдою.