У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Романтичний характер пісень Марусі Чурай

Романтичний характер пісень Марусі Чурай

Багато разів Полтава горіла дощенту. Горіли солом'яні стріхи хат, горіли дерев'яні церкви, міська ратуша, в якій зберігалися свідчення про жителів міста. Були там, мабуть, і записи про Марусю Чурай, дочку славного урядника козацького полку Гордія Чурая. Але народна пам'ять виявилася тривалішою за будь-які паперові свідчення. Вона зберегла не лише ім'я Марусі Чурай, її твори, а й історію життя і нещасливого кохання легендарної співачки.

Маруся покохала козака Гриця Бобренка, який зрадив їхнє почуття, спокусився на багатство і молодість юної хуторянки.

Маруся Чурай передала в пісні все, що пережила сама, свідком чого була, те, що чула від батька і козаків. Говорять, що народній співачці належать понад три сотні пісень.

Пісня «За світ встали козаченьки» — один із найкращих творів Марусі Чурай. Ця пісня стала козацьким гімном, хоча в ньому йдеться про дівчину Марусю, яка плаче, проводжаючи козаченька в похід. Козак умовляє дівчину не плакати, не журитися і молитися Богу за свого миленького, а матір просить прийняти його Марусеньку «як рідну дитину». Та мати у відповідь говорить, що чужа дитина ніколи не стане для неї рідною.

Пісня-розмова «За світ встали козаченьки» — це романтична сповідь козака.

Пісня «Віють вітри, віють буйні» — це згадка Марусі Чурай про рідну домівку. Дівчина пішла до Києво-Печерської лаври помолитися і дуже скучила за Полтавою, матір'ю, милим, який зараз далеко від неї. Дівоче серце болить, і ллються сльози, коли дівчина думає про своє життя. Вона порівнює себе із билинкою, що росте у полі, «на пісочку, без роси, на сонці...» Дівчина готова полетіти до милого, але вона не має крилець. Твір насичений питальними реченнями, які підкреслюють трагічну долю ліричної героїні.

У пісні «Ой не ходи, Грицю...» авторка переповідає історію зради хлопця і помсти дівчини зрадливому юнакові. У ній Маруся Чурай підкреслила ставлення українців до зради як такої. На Україні ніколи не розмежовували це поняття: зрада батьківщини і зрада кохання вважалися однаково страшним злочином.

Багато пісень Марусі Чурай мають романтичний характер. У них розкривається внутрішній стан людини, говориться про кохання і любов до рідної землі.