У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Твір на тему: Добро і зло в літературній казці

Твір на тему: Добро і зло в літературній казці

На уроках літератури ми прочитали кілька гарних казок. Деякі з них я люблю з дитинства. Мама говорить, що казки навчають нас відрізняти добро і зло, робити правильні вчинки. І ще вірити у те, що добро завжди перемагає.

Незнаю, що знайшов цей хлопчисько Кай у Сніговій королеві? Так, вона гарна і багата, обіцяла покатати на своїх санках, які літають, і завезла аж на Північ у свій палац. Ось він, перший урок: не кожному дорослому можна вірити, особливо тим, від кого віє холодом. Бо це холод душі, ось і Снігова королева — холодна і зла. А от своїх рідних треба слухати, навіть тоді, коли вони суворі до тебе, адже вони бажають тобі лише добра. Зрозуміло, чому Кай не послухався Герди — вона тиха, скромна, своя, а Снігова королева — це щось нове, незнане. На початку казки Кай — добрий, та йому в око потрапляє осколок від розбитого тролем дзеркала і він перестає відрізняти добро від зла. І не просто не відрізняє, а вважає зло добром. Отак і потрапляє у сніговий полон. А виручила Кая Герда, бо вона добра, щира і так хотіла відшукати його, що не погодилася залишитися ні в чарівному саду, ні в принца з принцесою, ні в Маленької розбійниці. І знайшла-таки цього дурника-Кая! І її казкова доброта розтопила його холодне серце, і осколок від тролевого дзеркала випав з ока.

А у «Попелюшці» головна героїня — добра і беззахисна. Вона багато працює, а злі мачуха та її дочки тільки сукні приміряють та їздять по балах. І так знущаються з дівчинки, що одного разу навіть висипали з мішка крупи і звеліли ті крупи розбирати. І на бал із собою не взяли. Попелюшка виявилася не тільки доброю, а й слухняною, бо інша дівчинка від того, як її образили, просто пішла б з дому. А Попелюшка усе зробила, чим заслужила повагу своєї тітоньки феї, яка була дуже доброю і влаштувала поїздку на бал. Усе скінчилося добре, Попелюшка вийшла заміж за принца.

Я думаю, що добрим бути краще, ніж злим. Коли комусь допоможеш — світлішають очі, на вустах з'являється усмішка. І це найголовніша винагорода, не обов'язково мають бути бал, сукні або дарунки