У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Твір на тему: Світосприйняття давніх греків (за грецькими міфами)

Твір на тему: Світосприйняття давніх греків (за грецькими міфами)

Погляд давніх греків на будову світу. Космос і Хаос. На початку не було нічого, окрім Хаосу. З нього народилася богиня землі Гея, а далеко під нею — царство темряви Тартар. Гея породила небо — Урана, гори й море. Гея та Уран народили титанів, а титани породили ріки, сонце — Геліоса, місяць — Селену, зорю — Еос. Темрява й ніч, що зародилися в Хаосі, народили світло й день. У Хаосі зародилася й любов — Ерос. Світ змінювався. Кронос — син Урана і Геї — скинув із престолу Урана. Після цього його самого скинув його син Зевс. Відтоді грецькі боги запанували на найвищій горі Олімп, звідки було видно все, що коїться на землі. Були створені люди.

Різновиди міфів.

Міфологічна хронологія. Міфи розповідають про п'ять періодів історії людства: золотий вік, коли люди жили щасливо і мали все в достатку, срібний, у якому люди теж жили щасливо, але перестали поклонятися богам і були ними знищені. Далі йдуть два бронзових віки; в перший люди впали на землю озброєними бронзовою зброєю і стати воювати одне з одним. У другому бронзовому віці сталося чимало великих подій, згадки про які залишилися в сказаннях-циклах. Це Троянська війна, похід за Золотим Руном, подорож Одіссея тощо. Останній вік, залізний, триває й сьогодні. Це вік жорстокості, постійних воєн. До появи людей творився Всесвіт, титани та інші істоти, боги, велися війни між ними.

Герої міфів. Грецькі міфи розповідають про героїчні вчинки різних героїв, найчастіше напівбогів. До цих героїв належать Геракл; Тесей, що вбив Прокруста й багатьох інших розбійників, напівбика Мінотавра; Ясон; Персей, який убив Медузу Горгону, звільнив Андромеду і покарав Атласа за негостинність; титан Прометей, що вкрав із кузні Гефеста вогонь для людей.) III. Людина і міф. (У давнину люди творили міфи, ставали їх героями (Ніоба, Арахна, Нарцис, Марсій), жили в середовищі міфів: молилися своїм богам і приносили їм жертви, цикл їхнього сільського господарства був розписаний за міфологічним календарем. Людей оточували міфологічні істоти — дріади, наяди, німфи. Мистецтво — співи, театр — теж ґрунтувалося на міфології.