У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Харківський університет та його історія

Харківський університет та його історія

Україна має надзвичайний освітній потенціал та велику традицію вищої освіти! Як майбутнього студента і просто громадянина, все пов'язане із навчанням у нашій державі мене дуже цікавить. Окреме місце в історії освіти України посідає Харківський університет, що був одним із перших вишів на території тодішньої Російської Імперії.

Засновано університет 1804 року, тож лише кілька років тому студенти святкували його двохсотріччя. Своєю появою заклад завдячує просвітнику Василю Каразіну, ім'я якого тепер йому присвоєно.

Зараз університет налічує близько двох десятків факультетів, за часів його заснування їх було лише кілька, але вже тоді підготовка велася на високому рівні: до професорського складу були запрошені викладачі з інших країн. Зокрема, філософію викладали німецькі професори, через що Харківська школа філософії набула особливого значення. Та й інші спеціальності могли похвалитися своїми успіхами: саме від Харківського університету бере початок історія більшості вишів Харкова: медичний університет, фармацевтична академія, педагогічний університет, університет культури та багато інших.

Університет має всі підстави пишатися своїми випускниками, серед яких письменники, економісти, біологи, фізики, математики, — усі вони досягли неабияких успіхів у своїй справі. Чого варте хоча б те, що з університету вийшло троє Нобелівський лауреатів — біолог Мечников, економіст С. Кузнєцов та всесвітньо відомий фізик Лев Ландау. Нещодавно відбулися зйомки документального фільму про Ландау — і Харків став знімальним майданчиком для відтворення тих подій.

Неможливо визначити, який напрям підготовки студентів дав найкращий результат: в усіх галузях випускники Харківського університету зарекомендували себе як фахівці. Зараз цей заклад навчає і багатьох іноземних студентів, бере участь у міжнародних навчальних та наукових програмах. Крім того, університет славиться своєю бібліотекою та ботанічним садом. Я дізнався, що Музей природи Харківського університету був одним із найперших подібних музеїв у всьому світі!

Університет імені Каразіна має міцні традиції — і наукові, і студентські. До того ж із середини XX століття це одна з найвідоміших будівель міста. Кажуть, довжина коридорів становить близько одинадцяти кілометрів.

Насправді жодна статистика не говорить про досягнення науковців університету так промовисто, як реальна репутація харківських науковців у світі: наприклад, досягнення в галузі фізики у відповідному науковому інституті визнані на міжнародному рівні.

Великою мірою саме Харківський університет заклав традиції вищої освіти у нашій державі. Зараз Україна приєдналася до Болонського процесу реформування освіти — і всі нововведення у виші поєднуються з давніми традиціями викладання та наукової роботи. Я сподіваюся, що за рік я теж стану студентом цього вишу, одного з найкращих у нашій країні.