У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 37

УДК 37..93:37.036

О.О. Лужкова

ФОРМУВАННЯ МОРАЛЬНО-ЕСТЕТИЧНОГО ІДЕАЛУ СТУДЕНТІВ ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА ІНЖЕНЕРНОЇ ОСВІТИ

У статті висвітлюються необхідні умови спрямування навчально-виховного процесу у вищих технічних навчальних закладах на формування в студентської молоді морально-естетичного ідеалу під час вивчення дисциплін гуманітарного циклу та шляхи оволодіння студентами найважливішими способами реалізації морально-естетичного ідеалу в професійній діяльності.

Ми живемо в сучасному світі, де відбувається прискорений розвиток науки і техніки, досягнення в освоєнні космічного простору, проникнення в таємниці явищ - усе це яскраві докази сходження людської думки, необмежених можливостей людини в пізнанні світу.

Загальновизнано, що духовність і моральність - це головне, що складає фундамент людини як особистості. У цьому - запорука гармонійного розвитку всіх потенційних можливостей особистості, запорука того, що плоди її діяльності дійсно слугуватимуть в ім'я людини як вищої цінності. Питання морально-естетичного виховання особистості є актуальним для сучасного суспільства. Саме у формуванні молодих людей з необмеженими творчими потенціями, високим рівнем моральних принципів та розумово-вольовою активністю зацікавлена молода Українська держава. Тому, визначаючи мету і завдання, зміст і методи морально-естетичного виховання студентів, слід спиратися насамперед на концептуальні положення програми національної освіти про місце гуманістичних цінностей людства у вихованні молодої генерації.

Саме тому гостро постає завдання створення концепції національного виховання. Для реалізації цього слід перш за все звернутися до духовно-освітянської спадщини нашого народу. Тому проблема духовного виховання підростаючого покоління сьогодні належить до низки глобальних, усвідомлюється багатьма країнами та народами. Однак цю проблему вирішено недостатньо, і вона полягає в тому, що в державі і суспільстві немає згоди в оцінці основних цінностей, на яких можна і слід виховувати молодь. Духовне ж відродження української нації неможливе без змін у всіх сферах життя: в економіці, культурі та й у свідомості. Тому проблему пожвавлення національної свідомості нинішнього покоління українців і формування такої свідомості в нового покоління можна назвати і морально-етичною, і психолого-педагогічною, і суспільно-політичною. Її правильне вирішення може стати для України надзвичайним досягненням.

У сучасних умовах в українському суспільстві склалася ситуація, коли відбувається руйнація одних ідеалів, а побудова інших іде вкрай повільно. Це значною мірою впливає на зростання злочинності та смертності, зниження рівня добробуту, громадської активності, втрату моральних критеріїв поведінки особистості. Негативні наслідки цих явищ відбуваються скрізь. Завдання вітчизняних педагогів полягає у формуванні і розвитку морально-естетичного ідеалу студентів як важливої ланки майбутнього суспільства. Однією з важливих філософсько-світоглядних засад системи української етнопедагогіки є положення про виховний ідеал особистості (Г.Сковорода, Т.Шевченко, К.Ушинський, П.Юркевич, І.Огієнко, Г.Ващенко, В.Сухомлинський, С.Русова та інші). Сьогодні стає зрозумілим, що синтез діяльнісного, культурологічного, аксіологічного, релігійного, етнопедагогічного, психолого-педагогічного підходів створює нову філософію формування морального ідеалу виховання громадянина (К.Ушинський, Г.Ващенко, С.Русова, І.Огієнко, А.Макаренко, В.Сухомлинський, В.Кремень, В.Андрущенко, І.Зязюн, П.Щербань, Ю.Руденко, А.Погрібний, Г.Темко, В.Ягупов та інші).

У прямому розумінні слово ідеал у перекладі з грецької означає «вид, образ, уявлення» - це поняття моральної свідомості і категорія етики, це уявлення про досконале суспільство чи особистість, спосіб мислення і діяльності людини та суспільства, зразок досконалості, який має нормативний характер і є визначальним у діяльності людини або соціальної групи. Тому невипадково С.Гончаренко наголошує: «Ідеал - уявлення про найвищу досконалість, яка як взірець, норма й найвища мета, визначає певний спосіб і характер дії людини» [1]. Кожен народ, - уважав К.Ушинський, - має свій особливий ідеал людини і вимагає від свого виховання відтворення цього ідеалу в окремих особах. Ідеал цей у кожного народу відповідає його характерові, визначається його громадським життям, розвивається з його розвитком [2]. Люди створили ідеали, щоб потім, реалізувавши їх на практиці, зробити власне життя кращим, досконалішим, щасливішим. Ідеали відіграють надзвичайно важливу роль у системі духовних орієнтацій кожної людини, її світогляді. Їх вплив на духовний світ особистості, спонукальні сили життєдіяльності, оцінку оточуючої дійсності, вибір варіантів поведінки важко переоцінити. У молодому віці ідеали лише формуються, але в житті молоді вони мають особливе значення. Духовні орієнтації, ідеали молоді суттєво відрізняються від орієнтацій, ідеалів людей старшого віку. По-іншому і бути не може, адже вони пов'язані з основними прагненнями особистості і, як правило, відображають сутність її життєдіяльності. Не можна також забувати, що ідеали молоді базуються не стільки на знаннях, скільки на емоціях і почуттях. У них переважають не раціонально обґрунтовані положення, висновки, підкріплені особистим життєвим досвідом, а уподобання, емоційно окреслені образи. Відповідно і вплив таких ідеалів на потреби та інтереси молоді, їхню мету, плани, задуми здійснюються насамперед через чуттєво-емоційні канали.

Серед багатьох проблем нашого суспільства, що трапляються нині, залишається проблема зростання та розвитку інтелектуального, духовного та фізичного компонентів людини та безпосередньо молоді неперервності освітнього та професійного вдосконалення особистості, звернення до загальнолюдських і національних цінностей, насамперед духовно-моральних.

У процесі життєтворчості, подолання кризових явищ зростає роль вищої школи, що покликана допомогти дитині віднайти зміст життя, створивши для цього повноцінні умови для її фізичного, інтелектуального, духовного розвитку і саморозвитку. Тому людське життя під кутом зору суб'єктивних, активно творчих засад виступає як проблема творчого життя особистості, її духовного світу, світогляду, мети та сенсу життя.

Аналіз наукової літератури дає підстави зробити висновок про те, що в педагогічній науці питання морально-естетичного виховання


Сторінки: 1 2 3