У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378:4:371:004

УДК 378:4:371:004

О.В.Винославська, Г.О.Козлакова

ІНТЕГРАЦІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОСТОРІ ВИЩОЇ ОСВІТИ

У статті наголошується на необхідності інтеграції інформаційних і педагогічних технологій у просторі вищої освіти. Визначені мета і структура навчального спецкурсу "Інформаційні технології в навчальному процесі", спрямованого на підготовку майбутніх викладачів до кваліфікованого використання інформаційних технологій у навчальному процесі, формування в них уміння трансформувати алгоритми педагогічної діяльності відповідно до вимог сучасної комунікаційної культури суспільства. Пропонуються шляхи актуалізації фундаментального поняття "педагогіка співпраці" у дистанційному навчанні.

Поширення сфери застосування інформаційно-комунікаційних технологій у просторі вищої освіти зумовлює трансформацію традиційної структури навчально-виховного процесу [1; 6]. Виникає питання - чи не поглиблюється протиріччя між необхідністю культивування суб'єктно-орієнтованої, комунікативної, особистісно-розвивальної моделі навчання і впровадженням інформаційно-комунікаційних технологій у навчальний процес?

Відзначимо деякі переваги комп'ютерного навчання. По-перше, це привабливість персонального комп'ютера як специфічного суб'єкта, з яким студент взаємодіє і спілкується. Окрім того, комп'ютерно-опосередковані комунікації дозволяють активно використовувати такі групові форми навчання як дебати, рольові та ділові ігри, форуми, проектні групи, а також методи моделювання, Делфі тощо. При цьому має місце оптимальне співвідношення діяльності і спілкування студентів, яке веде до органічного поєднання навчальної та розвивальної функцій усіх, хто навчається.

Інформаційні технології (ІТ) посідають важливе місце в структурі професійної діяльності викладача вищого навчального закладу (ВНЗ), оскільки одним з найважливіших стратегічних ресурсів розвитку людства на початку третього тисячоліття є інформація і наукові знання. Інформатизація вищої освіти виступає головним чинником підвищення ролі інтелектуальних видів діяльності й ступеня їх впливу на перехід світового співтовариства до інформаційного стану та у недалекому майбутньому - до суспільства знань.

Саме цим пояснюється та велика увага, яка надається зараз використанню нових інформаційних і комунікативних технологій у вищій школі. Другий Міжнародний конгрес ЮНЕСКО з політики в галузі освіти і нових технологій (Москва, 1996 р.) [7], визначив таку пріоритетність вирішення декількох груп проблем, пов'язаних із застосуванням ІТ в освіті:

1. Суб'єкт учіння (учні, студенти, слухачі тощо). У межах цієї групи слід зосередитися на проблемах застосування ІТ суб'єктами учіння, нових ролей суб'єктів учіння в навчальному процесі, нових методах і засобах навчання у ВНЗ і поза ними.

2. Викладачі. Розв'язання цієї групи проблем передбачає ознайомлення викладачів із сучасною практикою застосування нових технологій, підготовку та підвищення кваліфікації педагогічних кадрів, усвідомлення ними їх нової ролі в сучасному навчальному процесі.

3. Технології. Ця група включає проблеми розробки і застосування нових освітніх технологій, які передбачають поєднання комп'ютеризованого навчання з традиційними педагогічними технологіями [1; 8].

4. Соціальні, психологічні, економічні і культурні аспекти використання нових інформаційних і комунікаційних технологій. Зокрема, до цієї групи проблем слід віднести психолого-педагогічний вплив і медичні наслідки застосування сучасних ІТ в освіті всіх рівнів.

5. Політика в галузі освіти і нових технологій. Зазначена група проблем включає розробку національних планів, стратегій змін на рівні навчальних закладів, стратегій для створення перспективних навчальних планів і програм.

Отже, опанування новими ІТ, їх творче застосування в педагогічній практиці посідають важливе місце в структурі професійної діяльності викладача сучасного вищого навчального закладу.

Простір вищої освіти постає специфічним середовищем, у якому актуалізуються нові технології навчання та пов'язані з ними структурні компоненти, зокрема:

• технічний (види технічних засобів, що використовуються);

• програмно-технологічний (програмні засоби щодо підтримки реалізованої технології навчання);

• організаційно-методичний (інструкції студентам і викладачам, організація навчального процесу);

• предметна галузь наукових знань.

Інформаційні і комунікаційні технології відкривають нові можливості й одночасно ставлять нові завдання перед викладачами. ІТ можна використовувати як каталізатор сприяння змінюванню ролі викладачів, які стають тепер меншою мірою поширювачами інформації та більшою мірою - порадниками, вихователями, провідниками знань, консультантами і навіть колегами студентів. Важливим напрямком є використання ІТ як засобів, що доповнюють традиційні педагогічні технології і навчальну практику. Саме тому визначальним чинником ефективного використання ІТ постають знання і навички викладача щодо їх застосування та інтеграції цих технологій у навчальному процесі.

Отже, програми психолого-педагогічної підготовки майбутніх викладачів мають бути спрямованим на формування вміння не тільки використовувати ІТ, але й інтегрувати їх з педагогічними технологіями та вдосконалювати цю інтеграцію в майбутньому.

Гостро відчувається також необхідність у підвищенні рівня технологічних навичок уже працюючих викладачів. Програми підвищення кваліфікації мають передбачати формування вмінь викладачів щодо застосування ІТ в навчальному процесі та навичок їхньої інтеграції з традиційними педагогічними технологіями. Для досягненні цієї мети необхідно опрацювати спеціальні програми, які зорієнтовано на потреби викладачів, а також надання їм можливостей заочного навчання, зокрема дистанційного [5]. Без ефективної педагогічної підготовки будь-які фінансові інвестиції в розвинення ІТ бажаної віддачі не принесуть [7, 1Х-5].

Підготовка магістрів зі спеціальностей "Педагогіка вищої школи" та "Управління навчальним закладом" в Національному технічному університеті України "Київський політехнічний інститут" передбачає вивчення студентами спецкурсу "Інформаційні технології в навчальному процесі". Мета цього спецкурсу полягає в тому, щоб:

• надати загальне уявлення про нові ІТ, їх вплив на формування освітньої політики, систему освіти і методи навчання;

• розкрити широкі можливості інтеграції інформаційних і педагогічних технологій у просторі вищої освіти;

• ознайомити із соціальними, культурними та іншими проблемами впровадження

ІТ у навчальний процес;

• розвинути в слухачів навички використання нових ІТ, підготувати технічно освічених і відкритих до різних нововведень випускників технічного університету.

Основні тематичні напрями спецкурсу "Інформаційні технології в навчальному


Сторінки: 1 2 3 4