У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК

УДК. 796.422.093.352; 796.077.5 

Бакатов В.Ю. 

ОРІЄНТАЦІЯ СИСТЕМИ ТРЕНУВАННЯ НА ДОСЯГНЕННЯ ОПТИМАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ БАР'ЄРИСТА

Стаття присвячена актуальній на сьогодні проблемі орієнтації системи управління тренувальним процесом юних бар'єристів на модельні характеристики найсильніших спортсменів, що дозволяє своєчасно виявити слабкі ланки у структурі й організації підготовки та цілеспрямовано перерозподілити зусилля науковців і тренерів-практиків для їх усунення шляхом внесення коректив у плани підготовки.

Ключові слова: орієнтація системи тренування юного бар'єриста на біомеханічний еталон бар'єрного бігу МСМК, управління процесом технічної підготовки бар'єристів за допомогою радіотелеподометрії і серійно- варіативного застосування бар'єрного бігу в різних полегшених і стандартних змагальних умовах, часовий ритм, динаміка швидкості бігу, оптимальна структура змагальної діяльності.

Статья посвящена актуальной на сегодня проблеме ориентации системы управления тренировочным процессом юных барьеристов на модельные характеристики сильнейших спортсменов, что позволяет своевременно виявить слабые звенья в структуре и организации подготовки и целенаправленно перераспределить усилия научных работников и тренеров- практиков для их устранения путем внесения коректив в планы подготовки.

Ключевые слова: ориентация системы тренировки юного барьериста на биомеханический эталон барьерного бега МСМК, управление процессом технической подготовки барьеристов с помощью радиотелеподометрии и серийно-вариативного применения барьерного бега в разных облегченных и стандартных соревновательных условиях, временной ритм, динамика скорости бега, оптимальная структура соревновательной деятельности.

The article is devoted to the problem of orientation of the system of training process management of young barrier-runners on the strongest sportsmen characteristics. It allows to find out weak links in the structure and organization of runners' training and correction in the plans of their preparation.

Key words: barrier-runners, training process management, corrections. Актуальність. Орієнтація системи управління тренувальним процесом на модельні характеристики найсильніших спортсменів дозволяє в багатьох випадках вчасно визначити слабкі ланки у структурі й організації підготовки та цілеспрямовано перерозподілити зусилля наукових і практичних працівників для їх усунення, вчасно вносити корективи у плани підготовки.

До найактуальніших досліджень можна віднести:

прогнозування модельних характеристик;

комплексну оцінку змагальної діяльності;

розробку індивідуальних модельних характеристик;

використання модельних характеристик у плануванні й корекції програм тренувального процесу.

Питанням розробки модельних характеристик присвячено експериментальний матеріал [2; 3; 6; 9; 10; 11; 12; 13; 15; 16; 21; 22; 36], в якому використано найрізноманітніші способи його одержання й застосування у тренувальному процесі.

Досягнення високих спортивних результатів значною мірою обумовлено рівнем технічної майстерності спортсменів, який забезпечує ефективну реалізацію рухових здібностей. Ритмічна структура цілісного бар'єрного бігу є «вихідними воротами» для реалізації всіх видів підготовленості бар'єриста. Теорія побудови дій М.О. Бернш- тейна [7] та теорія функціональних систем П.К. Анохіна (1) дозволили розширити уявлення про систему рухових дій як склад та смисловий зміст. Ці теорії обумовили необхідність розробки В.П. Бізіним [8] методики навчання техніці легкоатлетичних метань з урахуванням закономірностей розвитку регуляції рухів на різних етапах багаторічного тренування. Для оптимізації ритмічної структури рухів бар'єристів нами апробований серійно-варіативний метод формування ритмічної структури бар'єрного бігу і розвитку рухових здібностей, обґрунтовано управління формуванням ритмічної структури рухів за допомогою технічних засобів навчання і серійно-варіативної методики використання полегшених, стандартних і ускладнених умов тренування на етапах розвитку регуляції рухів у системі підготовки бар'єристів (табл. 1, 2).

Нами вперше зроблено спробу дослідити в педагогічному експерименті за допомогою порівняльної оцінки показники технічної ефективності бігу з бар'єрами в стандартних (МСМК) і полегшених умовах (хлопці 13-14 років).

Орієнтація на модельні характеристики змагальної діяльності й підготовленості передбачає вдосконалення системи управління тренувальним процесом на основі об'єктивізації знань про структуру змагальної діяльності й підготовленості з урахуванням загальних закономірностей становлення спортивної майстерності в метанні молоту з трьох поворотів та індивідуальних можливостей спортсменів. Тут передбачається орієнтація на групові й індивідуальні модельні характеристики змагальної діяльності та підготовленості, що відповідає системі підбору й планування засобів педагогічного впливу, контролю й корекції тренувального процесу [11; 12; 13; 36].

Аналіз свідчить, що цей напрям спирається на можливості сучасної діагностичної обчислювальної техніки і є одним з основних резервів удосконалення системи спортивного тренування, тому що дозволяє створити необхідні умови для раціонального управління станом спортсмена й перебігу адаптаційних змін, що забезпечують відповідність рівня підготовленості запланованій структурі змагальної діяльності й заданому спортивному результату [34; 35].

Метою даної роботи було вивчення особливостей процесу формування ритмічної структури бігу з бар'єрами в стандартних умовах (МСМК) і полегшених умовах (хлопці 13-14 років), порівняльна оцінка показників технічної ефективності бігу з бар'єрами у стандартних (хлопці 13-14 років) з орієнтуванням на біомеханічний еталон бар'єрного бігу МСМК, управління процесом технічної підготовки бар'єриста за допомогою радіотелеподометрїї та серійно-варіативного використання різних умов полегшення бар'єрного бігу разом із стандартними змагальними умовами.

Робота виконана згідно зведеного плану НДР у сфері фізичної культури і спорту на 20062010 рр. за темами 2.1.4. «Удосконалення спортивного тренування легкоатлетів на етапах багаторічної підготовки. Удосконалення спортивного тренування легкоатлетів, які спеціалізуються у бігу, стрибках, метаннях, що здійснюється на підґрунті дослідження функціонального стану, фізичної і технічної підготовленості легкоатлетів», 2.2.7. «Розробка технічних засобів навчання та контролю рухових дій у спорті. Удосконалення процесу підготовки спортсменів різної кваліфікації шляхом використання технічних засобів контролю».

Завдання роботи було: визначити особливості формування ритмічно-темпової структури бігу з бар'єрами в стандартних (МСМК) і полегшених умовах (хлопці 13-14 років), здійснити порівняльну оцінку показників технічної ефективності бігу з бар'єрами в стандартних


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ АРТ-ТЕРАПІЇ У ВИХОВАННІ САМОСТІЙНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ІНТЕРНАТНИХ ЗАКЛАДІВ РІЗНОГО ТИПУ - Стаття - 14 Стр.
ВИКОРИСТАННЯ ТІЛЕСНИХ СИМВОЛІВ ЯК ЗАСОБІВ КОМУНІКАЦІЇ В ТАНЦЮВАЛЬНО- ПСИХОМОТОРНОМУ ТРЕНІНГУ - Стаття - 14 Стр.
Самостійна робота студентів як умова їх професійного становлення - Стаття - 13 Стр.
ДОСВІД УНІВЕРСИТЕТІВ США В ДОСЛІДЖЕННЯХ АКАДЕМІЧНОЇ ПОРЯДНОСТІ - Стаття - 13 Стр.
КРИТЕРІЇ, ПОКАЗНИКИ ТА РІВНІ СФОРМОВАНОСТІ КУЛЬТУРИ МОРАЛЬНО- ДІЛОВИХ ВІДНОСИН У МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Стаття - 13 Стр.
Дистанційне навчання: новий напрям організації сучасного освітнього процесу - Стаття - 13 Стр.
Активізація музичної творчості учнів засобами хорового співу в церковнопарафіяльних школах України на рубежі XIX-XX ст. - Стаття - 12 Стр.