У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 373

УДК 373.67:784

ОСОБЛИВОСТІ ВОКАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УЧНІВ СТАРШОГО

ШКІЛЬНОГО ВІКУ: ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ ТА ФІЗІОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТИ

У статті визначаються характерні психолого-педагогічні та фізіологічні особливості учнів старшого шкільного віку, приділяється увага вокально-віковим можливостям та особливостям старшокласників. Розглядаються основні вимоги щодо гігієни та охорони співацького голосу сучасної молоді.

In this article the characteristic psychologicaj pedagogical and physiological peculiarities of senior pupils are analysed. Attention is paid to vocal age possibilities and peculiarities of high-school students. The main requirements to hygiene and protection of vocal voice of modern youth are under the author's Проблеми вокального розвитку

старшокласників є особливо значущими в методиці музичного навчання сьогодення. Проте, науковці лише побіжно торкаються цих питань. Мало розробленими є питання щодо гігієни та охорони голосів учнів старшого шкільного віку. Проблема вокального розвитку старшокласників постає особливо гостро через припинення уроків музики. Відсутність необхідного педагогічного контролю за станом голосового апарату та охороною голосів учнів спричиняє певні вади їх вокального розвитку.

Як відомо, шкільна програма не передбачає музичного, зокрема вокального розвитку учнів старшого шкільного віку. Отже, старшокласники мають змогу спілкуватися з вокальною музикою лише в процесі позакласної роботи у гуртках співу. Завдання вчителів музики, що працюють із учнями старшого шкільного віку полягає у забезпеченні вокальному навчанню

розвиваючого характеру. Для вирішення цих завдань важливо з'ясувати, що саме являє собою людина, яка увійшла в юнацький вік, у чому полягають особливості її розвитку саме в цей період, які фізіологічні зміни відбуваються в організмі старшокласників, зокрема в вокальному плані.

Музичним вихователям та вчителям музики, що працюють з дітьми різного віку важливо пам'ятати про надзвичайну вразливість і обмежену витривалість дитячих та юнацьких голосів, важливо дбати про їх охорону та збереження. Водночас, у сучасних школах ще мало приділяється уваги охороні голосу, нерідко юнацькі голоси занадто "експлуатуються", навантажуються виконанням складних у вокальному відношенні творів. Тим самим нехтується питання "голосового здоров'я", більш того, страждає культура мови.

Мета даної роботи полягає у дослідженні вікових фізіологічних і психолого-педагогічних особливостей вокального розвитку учнів старшого шкільного віку. Реалізація мети передбачала вирішення таких завдань:

дослідити характерні психолого- педагогічні та фізіологічні особливості учнів старшого шкільного віку;

з'ясувати вокально-вікові можливості та особливості старшокласників;

визначити основні вимоги щодо гігієни та охорони співацького голосу сучасної молоді.

Розвиток юнацької психіки відзначається виключно важким та суперечливим характером. У психологічних та педагогічних роботах А. О. Бода- лєва [4], JIB. Волинської [1], В.І. Жукова [4], І.С. Кона [2], З.В. Огороднійчук [1], О.В. Скрип- ченко [1], Т.Б. Тарасової [5] та інших розглядаються особливості протікання психічних процесів у цьому віці, а також визначається вікова періодизація психофізіологічного розвитку дитини.

У науковій психологічній термінології поняття "вік" визначається як певний ступінь психологічного розвитку індивіду і його розвитку як особистості, що характеризується сукупністю закономірних фізіологічних і психологічних змін [4, с. 98].

Старший шкільний вік (15-17 років) співпадає з періодом навчання у старших - 9-11 класах. Період "ранньої юності", як зазначається у підходах психологів та педагогів Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова, вважається перехідним етапом від дитинства до дорослості [1, с. 233]. При визначенні шляхів розвитку особистості слід брати до уваги не тільки її вік, але й соціально- економічний стан сус-пільства, загальні особливості розвитку культури на даному етапі, специфіку історичної ситуації. Крім того важливо враховувати особливості статі, індивідуально-типологічні властивості

особистості.

Вчені-фізіологи, психологи та педагоги відмічають, що в фізичному відношенні старшокласники наближуються до фізичного розвитку дорослих. Це період завершення і фізичного розвитку, і, загалом, становлення особистості. В учнів старшого шкільного віку закінчується статевий розвиток. Опікуючись вокальним розвитком учнів цього віку, слід зважати на те, що зростання ваги тіла стає більшим відносно збільшення росту. Зникають диспропорції окремих частин тіла та підліткова невпевненість рухів. Інтенсивно йде розвиток мускулатури (ріст м'язів у довжину та ширину), збільшується об'єм грудної клітини, підвищується фізична працездатність. Продовжується розвиток мозку, проходять процеси внутрішньоклітинного ускладнення та розвитку відповідних функцій. Водночас не слід забувати, що під час значних тривалих навантажень у старшокласників прослідковується підвищена вразливість серцево- судинної системи.

Проаналізувавши роботи науковців Л.В. Волинської [1], І.С. Кона [2], З.В. Огороднійчук [1], О.В. Скрипченко [1], Т.Б. Тарасової [5], Л.Д. Столяренко [5] та інших, ми можемо виокремити ряд характерних психолого-педаго- гічних особливостей учнів старшого шкільного віку.

По-перше, розвиток особистості в юності тісно пов'язаний із соціальним статусом юнаків та дівчат, з їх положенням у колективі групи, навчального закладу, тощо. В учнів юнацького віку формується самосвідомість, тобто уявлення про самого себе, самооцінка своєї зовнішності, розумових, моральних, вольових якостей та відбувається зіставлення себе з ідеалом, з'являється можливість самовиховання. У старшокласників свідомо і цілеспрямовано формуються такі якості характеру, як сила волі, витримка, наполегливість, самоконтроль, обдуманість, критичність тощо. Водночас, продуктивність зусиль молоді в ранньому юнацькому віці залежить часто від настрою. Під час даного періоду декому важко переходити від неробочого стану до праці, дехто часто лінується, відволікається. У юнаків та дівчат в цьому віці виникає перше почуття любові, дружби, відбувається істотна перебудова емоційної сфери.

По-друге, саме у старшому шкільному віці проявляється свідоме позитивне ставлення до навчання: продовжує удосконалюватися інтелектуальна сфера, розширюються розумові можливості юнаків та дівчат, пізнавальні інтереси становляться більш глибокими та стійкими, зростає


Сторінки: 1 2 3