У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 378

УДК 378.147

Олексенко В.М., Національний педагогічний університет ім. М.П. Драгоманова

ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

У статті висвітлено результати досліджень щодо впроваджених у педагогічний процес розроблених автором релевантних інформаційних ресурсів. Розкрито особливості першого в Україні словника з теорії та практики дистанційного навчання, дистанційного курсу "Лінійна алгебра" і підручника "Лінійна алгебра та аналітична геометрія", які сприяють підвищенню якості підготовки фахівців.

The article deals with the results of the research concerning the relevant information resources elaborated and introduced into the pedagogical process by the author. The peculiarities of the first in Ukraine dictionary on theory and practice of distance learning, distance course "Linear Algebra" and the course-book "Linear Algebra and Analytical Geometry", which promote the raising in quality of education and training of specialists, are revealed. Постановка проблеми в загальному вигляді та її зв'язок із важливими науковими чи практичними завданнями. Ефективне використання сучасних інформаційних технологій у педагогічному процесі - проблема сьогодення. В Національній доктрині розвитку освіти констатується: "Пріоритетом розвитку освіти є впровадження сучасних інформаційно- комунікаційних технологій, що забезпечують подальше вдосконалення навчально-виховного процесу, доступність та ефективність освіти, підготовку молодого покоління до життєдіяльності в інформаційному суспільстві".

Це досягається шляхом запровадження дистанційного навчання із застосуванням у навчальному процесі та бібліотечній справі інформаційно-комунікаційних технологій поряд з традиційними засобами [1, с. 241].

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Реалізації шляхів і засобів розв'язання поставленої проблеми присвячено чимало робіт, зокрема [2 - 6]. М.І. Жалдак зазначає: "Використання сучасних інформаційно- комунікаційних технологій дає можливість значно підвищити ефективність засвоєння повідомлень і даних, що циркулюють у навчально-виховному процесі, за рахунок їх своєчасності, корисності, доцільного дозування, доступності (зрозумілості), мінімізації шуму, оперативного взаємозв'язку джерела навчальної інформації та учня, адаптації темпу подання навчального матеріалу до швидкості його засвоєння, врахування індивідуальних особливостей учнів, ефективне поєднання індивідуальної і колективної діяльності, методів і засобів навчання, організаційних форм навчального процесу, що значною мірою сприяє вирішенню проблем його гуманізації" [2, с. 8]. Методична система навчання лінійної алгебри майбутніх учителів математики на основі використання сучасних інформаційних технологій навчання обгрунтована й експериментально перевірена в [3]. Вплив нових інформаційних технологій навчання на активізацію навчально-пізнавальної діяльності студентів розкривається в [4]. Психолого- педагогічні основи впровадження сучасних інформаційних технологій та інноваційних методик навчання і виховання студентів вищих навчальних закладів висвітлено в ряді робіт [5]. Короткий аналіз інформаційних і педагогічних технологій здійснено в [6].

Виділення невирішених раніше частин загальної проблеми, яким присвячується дана стаття. Інформаційне забезпечення разом із апаратним, телекомунікаційним і програмним забезпеченням включаються до

системотехнічного забезпечення системи дистанційного навчання. Саме інформаційному забезпеченню в педагогічному процесі під час вивчення вищої математики приділяється недостатньо уваги в науково-педагогічній літературі. В цьому напрямку потребують дослідження інформаційні ресурси, що використовуються у процесі дистанційного навчання під час підготовки фахівців.

Мета статті - розкрити релевантні інформаційні ресурси, що реалізуються під час дистанційного навчання у вищих навчальних закладах.

Основна частина. Схвально ставлячись до проведених досліджень такими науковцями, як В.Ю.Биков, С.У.Гончаренко, М.І.Жалдак, В. І. Луговий, Н.В.Морзе, С.А.Раков,

О.В.Співаковський, Л.В.Стефаненко, звертаємо увагу на те, що вчені не можуть прийти до спільного знаменника щодо дистанційного навчання і термінології, з ним пов'язаної. На нашу думку, термінологічна неоднозначність - одна з головних проблем запровадження дистанційного навчання в Україні. Можна навести сотні визначень поняття "дистанційне навчання". Чимало тлумачень цього терміна, що відбиває різноманітність підходів до його розуміння, зібрано в [7].

Найважливішим етапом використання інформаційних технологій у педагогічному процесі, впровадження дистанційного навчання є розроблення словника, який би дозволив викладачам, науковцям і студентам взаємодіяти в єдиному термінологічному просторі. Словник - неперевершений скарб, який дає довідки про значення і вживання слів, це швидкий та зручний шлях до розуміння певної термінології.

Нами розроблений перший в Україні словник [8] з питань теорії та практики дистанційної освіти. Його видання мало на меті викласти на науковому і доступному рівні поняття, необхідні під час дистанційного навчання, і започаткувати систематичну наукову працю над такою термінологією. Словник призначений, в основному, для тих, хто навчається за дистанційною формою у вищих навчальних закладах, викладачів вищих навчальних закладів, і буде корисним аспірантам і науковцям. Матеріал словника допоможе в дистанційному вивченні будь-якого предмета, користуванні мережею Інтернет, читанні електронних підручників, застосуванні сучасних інформаційних технологій у навчальному процесі тощо.

На відміну від енциклопедій, словники розтлумачують значення слів. Енциклопедичний словник передбачає не тільки роз'яснення значень слів, але й понять, предметів, явищ тощо, тому пропоноване довідкове видання відображає як лінгвістичну, так і екстралінгвістичну інформацію. Через важливість впровадження дистанційного навчання та необхідність вирішення багатьох проблем, у тому числі методичних і технічних, значне місце в словнику відведено статтям професійно-педагогічної та комп'ютерної термінології; започаткована робота зі створення українсько-англійського словника з дистанційного навчання. Під час підготовки словника ми намагалися врахувати як власний позитивний досвід з дистанційного навчання, так і певні недоліки та прорахунки, що містяться в деяких виданнях, а також створити такий словник, який би повною мірою допоміг вчитися дистанційно.

Ми намагалися на науково-методичному рівні створити енциклопедичне науково- довідкове видання, яке в доступній і лаконічній формі давало б можливість отримати потрібну довідку з дистанційного навчання.

Відомо, що до інформаційних ресурсів, які


Сторінки: 1 2 3