У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 351

УДК 351.07

Штирьов О.М.

ЕТИЧНЕ УПРАВЛІННЯ - СКЛАДОВА ЕТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ

Стаття присвячена проблемі становлення та розвитку етичного управління в Україні як одного з елементів етичної інфраструктури державної служби. Вказано на головні складові, які мають сприяти цьому процесу з урахуванням польського досвіду як на місцевому рівні, так і в цілому в державі.

Ключові слова: етничне управління, інфраструктура, місцеві об'єднання, державна служба, місцеве самоврядування, принцип, публічні інституції, заходи.

Статья посвящена проблеме становления и развития этического управления в Украине как одного из элементов этической инфраструктуры государственной службы. Указано на главные составляющие, которые должны способствовать этому процессу с учетом польского опыта как на местном уровне, так и в целом в государстве.

Ключевые слова: этническое управление, инфраструктура, местные объединения, государственная служба, местное самоуправление, принцип, публичные институции, способы.

The article is devoted to the problem of becoming and development of ethics management in Ukraine, as one of elements of ethics infrastructure of government service is indicated on main constituents which are to be instrumental in this process taking into account polish experience, as at local level and on the whole in the state.

Key words: ethnical management, infrastructure, local units, public service, local government, principle, public institutions, means.

Протягом останньго часу посилюється увага до проблеми етичного управління на місцевому рівні. Набуває нового змісту процес етизації державних службовців на тлі євроінтеграційних процесів, які вимагають якісно нового підходу до вирішення цього питання. Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» на місцеві органи влади покладаються повноваження забезпечення збалансованого економічного та соціального розвитку регіонів. Виходячи з вимог часу, що суттєво розширюють повноваження і підвищують відповідальність місцевих рад за розвиток міст, сіл та селищ, виникла необхідність використання нових інструментів управління суспільно-економічним розвитком, де ключовим індикатором є ефективність.

Таким чином, фактично викликом часу є перехід від «керування» до муніципального менеджменту, з урахуванням етичної складової управління як на загальнодержавному так і регіональному рівні.

Отже, метою статті є узагальнення базових принципів функціонування етичного управління на місцевому рівні в контексті формування етичної інфраструктури державної служби України.

У процесі розробки та аналізу базових принципів етичного управління цікавим прикладом у цій сфері може стати польський досвід. На прикладі проекту «Прозора Польша» є можливість проаналізувати вдалі технології управління у сфері суспільної, громадської підтримки побудови прозорого, етичного, стійкого до корупційних схем управління, акцентуючи увагу на формуванні прозорих структур та процедур, створенні простору для взаємодії з місцевою громадою (залучення громадськості) та місцевими громадськими організаціями. У рамках проекту було опрацьовано шість принципів вдалого управління та конкретні завдання до них. Серед таких принципів: Прозорість - все, що робить місцеве самоврядування, є ясним та зрозумілим завдяки оприлюдненню засад функціонування та інформуванню про актуальні та важливі справи.

Відсутність стійкості для корупції - самоврядування діє етично та опирається корупції, воно декларує, що активно проводить політику протидії корупції;

Залучення громадян - у громаді ведеться суспільний діалог, гміна сприяє створенню об'єднань громадян, які беруть участь у розв'язанні проблем розвитку територій.

Передбачуваність - реалізація публічних завдань відбувається у передбачуваний та планомірний спосіб, мешканці мають можливість участі у формуванні планів.

Фаховість - у мерії працюють компетентні особи, постійно ведеться пошук засобів покращання послуг.

Звітність - діяльність самоврядування вимірюється та фіксується, особливо у сфері фінансів, чітко визначена відповідальність посадових осіб.

Разом із тим, це ще не означає, що можна необмежено та автоматично копіювати польський досвід, необхідні певні корективи відповідно до українських реалій (термінологія, фінансові можливості, повноваження органів місцевого самоврядування тощо). Корегування польської моделі з урахуванням особливостей роботи в органах місцевого самоврядування України, роз-робка адаптованих завдань у рамках принципів вдалого управління, що можливо реалізувати найближчим часом у процесі формування етичної інфраструктури в Україні. У данній статті розглянемо лише головні принципи етичного (прозорого) управління, які безпосередньо можливо використати в процесі створення етичної інфраструктури.

Першим, і головним, принципом вдалого управління є принцип прозорості. Прозорість, відкритість, а отже і етичність процедур надання адміністративних послуг органами місцевого самоврядування - це основа демократичного розвитку суспільства та, водночас, необхідна умова такого розвитку.

З цього витікає, що принцип прозорості - це інформування населення певної адміністративно- територіальної одиниці про діяльність органів місцевого самоврядування, в усіх важливих сферах та справах.

Прозорість створює довіру, але потребує політичної волі, щоб місцева влада прагнула пояснювати свої рішення, навіть технічно складні. Місцева політика здійснюється не на порожньо - му місці, і надзвичайно важливо знати реакцію місцевої громади - чи приймає вона нововведення, чи відкидає їх.

Прозорість посилює розуміння громадськістю суті функціонування та сферу компетенції міської влади, є інструментом для обґрунтування ії дій. Політика розвитку громади не може бути успішною, якщо проводиться «через силу», незважаючи на реакцію співтовариства. Міське середовище, в залежності від ситуації, то пручається нововведенням, то, навпаки, служить свого роду резонатором.

Завданням етичного управління є домогтися зустрічної ініціативи від різних соціальних верств міського співтовариства, і тоді, навколо невеликого за витратами завдання, наростатиме загальна ділова активність у місті.

Хоча прозорість робить владу відкритою для критики з боку громади, у кінцевому підсумку фактично зменшує її.

Терміни «прозорість», «відкритість», «гласність» досить давно увійшли до лексикону посадовців, але мало хто може пояснити,


Сторінки: 1 2 3