У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Організація науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт

Організація науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт

План

1. Роль науки в забезпеченні технічного прогресу й удосконаленні виробництва

2. Організація науково-дослідних робіт

3. Організація дослідно-конструкторських робіт

4. Роль і місце патентної та науково-технічної інформації

Роль науки в забезпеченні технічного прогресу й удосконаленні виробництва

Нині роль науки в розвитку суспільного виробництва і створенні нової конкурентоспроможної техніки і технології значна. В умовах науково-технічної революції, ані техніка, ані виробництво, ані споживання не можуть розвиватися й удосконалюватися без виконання комплексу сучасних наукових досліджень і розробок. У свою чергу для розвитку науки необхідні сучасні засоби вимірювання, промислові установки й інше устаткування, а також виробнича база.

Відбувається взаємне "проникнення" елементів систем науки, техніки, виробництва і споживання, ускладнення цих систем і зміцнення зв'язків між ними, утворення і розвиток комплексної системи (рис. 16.4).

Оскільки система "наука — техніка — виробництво — споживання" є організаційно-технічною" для неї, як і для будь-яких систем такого виду, характерний динамізм, тобто безперервна мінливість просторово-часових зв'язків елементів системи і стану системи в цілому.

Науки — це система знань, що дає змогу прогнозувати предмети і явища в природі і суспільстві.

Виходом системи "наука" є сформульовані у вигляді визначених наукових ідей і положень об'єктивні закони, що діють у сфері суспільного виробництва; закінчені розробки принципово нових об'єктів техніки й окремі технологічні рішення; форми і методи організації й управління процесами виробництва, споживання (експлуатації); інформація про об'єкти і засоби експлуатації (споживання).

На вході системи "наука" існують складові, що є похідними інших систем, у тому числі: постановка наукової проблеми (5 і 5') і сучасні засоби досліджень (1).

Розвиток науки характеризується такими особливостями:—

перетворення науки в безпосередню продуктивну силу. Наука впливає на розвиток техніки і виробництва, тобто стає високоефективною галуззю;—

розширення сфери застосування науки, для якої характерне проникнення її результатів у всі сфери матеріального виробництва і споживання промислової продукції, включаючи сфери організації та управління;—

прискорений розвиток науки, що характеризується експонентним законом зростання обсягу науково-технічної інформації і безперервним збільшенням кількості працівників, зайнятих у цій сфері діяльності;—

випереджальний (щодо техніки і виробництва) розвиток науки. У сучасних умовах наука більш активно відкриває перспективи розробки техніки і виробництва, залишаючи за ними роль первинних чинників, що визначають її розвиток. Випереджаючи розвиток техніки і виробництва, сучасна наука формує необхідні передумови для створення нової техніки, технології й організації виробництва;—

комплексний розвиток науки. З одного боку, науково-технічний прогрес немислимий без поглиблення знань у визначених наукових сферах, тобто без інтенсивної диференціації наук і розвитку спеціалізації діяльності науковців. З іншого, прискорення науково-технічного прогресу може бути досягнуто тільки за умови комплексного розвитку науки. Комплексні дослідження, що базуються на об'єднанні зусиль учених, інженерно-технічних працівників, зайнятих у різних галузях науки, техніки і виробництва, сприяють підвищенню ефективності досліджень і дають змогу визначити сфери використання результатів;—

системність науки. Для сучасних великих наукових досліджень характерний системний підхід до постановки наукової проблеми і проведення досліджень. Тільки за умов дотримання системності можна заздалегідь, тобто на стадії науково-технічних розробок, визначити, наприклад, оптимальну

номенклатуру машин, приладів і устаткування з відповідними заданими параметрами;—

математизація науки й автоматизація процесів наукових досліджень. Розвиток науки немислимий без використання математики й електронно-обчислювальної техніки.

Техніка як сукупність сучасних машин, приладів, устаткування, засобів механізації й автоматизації процесів фізичної і розумової праці становить серцевину комплексної системи "наука — техніка — виробництво — споживаипя". Вона виступає (див. рис. 16.4) як засіб наукового дослідження (1), засіб виробництва (1') і засіб споживання (1"). Процес розробки зразків техніки, як правило, розглядається як складна система, що включає комплекс взаємозалежних теоретичних, розрахункових і експериментальних робіт. Основною мстою функціонування цієї системи є створення сучасних технічних засобів для сфер наукових досліджень, виробництва і споживання. У свою чергу, техніка розглядається як об'єкт дослідження (2), виробництва (2') і споживання або експлуатації (2").

Будучи витвором людини, техніка відіграє посередницьку роль між нею і природою, яку людина освоює і використовує для задоволення своїх матеріальних і духовних потреб.

Виробництво як технологічна система становить сукупність взаємозалежних процесів, за допомогою яких суспільство, використовуючи сировинні ресурси і сили природи, створює необхідні продукти у вигляді засобів виробництва і предметів споживання. Об'єктами виробництва є (див. рис. 16.4): зразки техніки (2') і продукти праці (4), призначені для безпосереднього використання у сфері споживання або експлуатації.

Сучасне виробництво ґрунтується на використанні досягнень науки у сфері організації виробництва й управліпня ним (3), нових видів засобів виробництва (1') та інформації про якість вироблених об'єктів, що надходять зі сфери споживання (6).

Виробництво — основна сфера застосування досягнень науки і техніки, тому інтенсивний розвиток, зважаючи на розглянуті особливості, є необхідним. У свою чергу, виробництво розвивається, змінюється й удосконалюється з урахуванням цих особливостей.

Розвиток виробництва характеризується такими найбільш характерними особливостями:—

динамічністю (безперервним процесом відновленпя складу об'єктів виробництва, що вимагає відновлення матеріально-технічної бази і методів ведення виробництва);—

ускладненням циклу підготовки виробництва (тривалість і структура життєвого циклу об'єкта виробництва залежать від ускладнення конструкції);—

комплексною механізацією й автоматизацією виробничих процесів (передбачає велику програму робіт — від заміни ручних операцій до створення заводів-автоматів).

Організація науково-дослідних робіт

За своїм змістом і характером отриманих результатів наукові дослідження можуть бути фундаментальними, пошуковими і прикладними.

Фундаментальні дослідження поділяються на теоретичні й експериментальні. Основою фундаментальних досліджень є відкриття нових явищ, закономірностей і принципів, що можуть бути використані під час створення техніки, технології виробництва, організації виробництва і споживання та ін. Результати фундаментальних досліджень, як правило, є основою для проведення пошукових і прикладних досліджень, що прямо стосуються питань створення нових видів матеріалів, засобів і способів виробництва. Формами інформації є теорії, гіпотези тощо.

Пошукові наукові дослідження спрямовані на вивчення більш конкретних проблем, наприклад можливостей створення нових матеріалів, техніки, технології, підвищення продуктивності праці та якості продукції, що випускається. Результатом пошукових досліджень є науково-технічна інформація, що у багатьох випадках має матеріально-технічне втілення.

За позитивних результатів висновки пошукових робіт мають цілком конкретний характер і видаються у вигляді звітів, технічної документації, макетів, експериментальних зразків.

Прикладні наукові дослідження безпосередньо спрямовані ва створення нових конкретних виробів або на вдосконалення наявних, а також на розробку способів їх виробництва, засобів механізації й автоматизації виробництва, систем і методів контролю за якістю продукції та ія. Результати прикладних досліджень у формі звітів, технічної документації, макетів, дослідних зразків тощо є основою подальших розробок з метою впровадження в практику наукових ідей. Прикладні дослідження, що належать до матеріального виробництва, у результаті яких здійснюється технічне і робоче проектування, виготовляються і випробовуються дослідні зразки, називаються дослідно-конструкторськими роботами. У процесі цих робіт вирішуються технічні завдання на основі можливостей, знайдених у результаті прикладних досліджень.

Роботи фундаментального і пошукового характеру здійснюються, як правило, у наукових установах Академії наук, а також у науково-дослідних лабораторіях при кафедрах вищих навчальних закладів. Роботи пошукового і прикладного характеру виконуються в галузевих науково-дослідних інститутах, конструкторських бюро і підрозділах підприємств. У проведенні наукових досліджень особливе місце займають конструкторські бюро і наукові лабораторії підприємств. Як правило, вони здійснюють конструкторську підготовку серійного виробництва й іноді самостійно розробляють проекти.

Цикл НДР, проведених підрозділами підприємств й інших організацій, складається зі стадій, а також можливих етапів на цих стадіях.

Стадією є логічно обґрунтований розділ НДР, що має самостійне значення і є об'єктом планування та фінансування.

На першій стадії — розробка технічного завдання — підбирається і вивчається науково-технічна література, патентна інформація й інші матеріали з теми, обговорюються отримані дані, на їхній основі складається аналітичний огляд і висуваються гіпотези. За результатами аналізу обираються напрями роботи і шляхи реалізації вимог, яким має відповідати виріб. Складається звітна науково-технічна документація за стадіями, визначаються необхідні виконавці, готується і видасться технічне завдання.

На другій стадії — проведення теоретичних і експериментальних досліджень — здійснюється теоретична розробка теми, у процесі якої перевіряються наукові і технічні ідеї; розробляються методики досліджень; відбувається вибір схем; обираються методи розрахунків і досліджень; виявляється необхідність проведення експериментальних робіт, розробляються методики їх проведення (перший етап).

На другому етапі, якщо визначено необхідність проведення експериментальних робіт, здійснюються проектування і виготовлення макетів та експериментального зразка.

На третьому етапі проводяться стендові і польові експериментальні випробування зразка за розробленими програмами і методиками, аналізуються результати випробувань, визначається ступінь відповідності отриманих даних на експериментальному зразку розрахунковим і теоретичним висновкам. Якщо мають місце відхилення, то допрацьовується експериментальний зразок і проводяться додаткові випробування, за необхідності вносяться зміни в розроблені схеми, розрахунки, технічну документацію.

На третій стадії — оформлення результатів ІІДР — складається звітна документація, що включає матеріали про новизну і доцільність використання результатів НДР, економічну ефективність. Якщо отримані позитивні результати, то розробляються науково-технічна документація і проект технічного завдання на дослідно-конструкторські роботи. Складений і оформлений комплект науково-технічної документації подаються замовникові для приймання. Якщо часткові технічні рішення мають новизну,


Сторінки: 1 2 3