У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 330

УДК 330.14.01Ципліцька О.О.

ПРОБЛЕМИ МЕТОДОЛОГІЇ ОЦІНКИ КАПІТАЛІЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

Статтю присвячено розгляду методів оцінки вартості різних видів капіталу в національній економіці. Розглянуто співвідношення форм капіталу, їх сутність. Надано оцінку методам визначення капіталізації тієї чи іншої сфери життя суспільства.

Ключові слова: капіталізація, інтелектуальний капітал, економічний капітал, конвертація капіталу.

Статья посвящена рассмотрению методов оценки стоимости различных видов капитала в национальной экономике. Рассмотрены соотношения форм капитала, их сущность. Представлена оценка методам определения капитализации той или иной сферы жизни общества.

Ключевые слова: капитализация, интеллектуальный капитал, экономический капитал, конвертация капитала.

The article is devoted to consideration of methods of measuring value of different kinds of capital in national economy. The relations between different forms of capital and their substance are considered. The estimation of methods of capitalization determination of the social life particular sphere is presented.

Key words: capitalization, intellectual capital, economic capital, capital converting.Постановка проблеми. Одним з найбільш репрезентативних показників розвитку ринкової економіки виступає її капіталізація. Капіталізацію в сукупності відображають всі економічні, природні і навіть духовні надбання суспільства за певний період часу у вартісному вираженні. Дослідники логічно пов'язують рівень розвитку ринкової економіки та ії капіталізацію. Також досить суттєвий зв'язок спостерігається між зростанням ВВП та зростанням капіталізації економіки.

Наявність показника капіталізації економіки країни дозволяє порівнювати економіки країн, виявляти проблеми розвитку, помилки економічної політики або її успішне провадження тощо. Проблемним залишається адекватна оцінка капіталізації в різних країнах. Так, у країнах Західної Європи і США найчастіше оцінюють лише капіталізацію фондового ринку. Світовий Банк проводить оцінку людського і фізичного капіталу за системою окремих кількісних показників, які, однак, не завжди набувають вартісних значень, а отже не завжди стають порівняними з іншими країнами.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питанням, присвяченим оцінці капіталізації економіки в цілому, досі приділяється недостатньо уваги як серед вітчизняних, так і серед зарубіжних дослідників. Серед небагатьох українських вчених, хто розробляв питання капіталу та оцінки його вартості, можна відзначити Гейця В.М., Гриценка А. А., Корнєєва В.В., Кричевську Т.О., Пасхавера Б.Й., Шелудько Н.М., Шумську С.С. та інших. До зарубіжних економістів, які досліджували питання капіталізації та її оцінки, можна віднести Бобилєва С.Н., Бурдьє П., Кедді Я., Муромцеву Є.А., Панкрухіна О., Просвіріну 1.1., Радаєва В.В. та інших.

Проте лише в небагатьох роботах зустрічається означене питання. Крім того, серед поглядів учених немає єдиного підходу, єдиної думки щодо використання методів оцінки окремих видів капіталу.

Формулювання цілей статті (постановка завдання). Метою статті є виявлення методологічного підґрунтя для визначення капіталізації різних форм цінностей (капіталу), що мають місце у сферах життя суспільства.

Для цього передбачено: - розглянути поширені методи визначення вартості об'єктів власності та виявити їх переваги і недоліки;

встановити співвідношення між різними формами капіталу, що підлягає вартісній оцінці;

дати оцінку методичним розробкам у сфері оцінки інтелектуального та культурного капіталів та можливості їх використання в українській економіці.

Виклад основного матеріалу. Якщо вести мову про оцінку капіталізації національної економіки, то слід спочатку визначитися в термінології, а саме - що розуміти під «капіталізацією»? У вузькому розумінні капіталізація показує сукупну ринкову вартість усіх матеріальних і нематеріальних активів в економіці, зокрема в розвинутих ринкових економіках обмежуються капіталізацією фондового ринку. Власне, у більшості своїй спеціалізовані енциклопедії дають визначення капіталізації як максимальної номінальної суми акцій та облігацій, які може випустити компанія [8]. У широкому розумінні капіталізація вимірює і охоплює сукупну ринкову вартість усіх видів капіталу - природного, фізичного, інтелектуального, культурного, соціального тощо [2].

Оцінити ринкову капіталізацію за першим варіантом не є складним, оскільки методологія і методика оцінки досліджена і ґрунтовно розроблена, і вже декілька десятиліть поспіль вдало використовується в багатьох країнах світу. До цих методів відносяться метод чистих активів, метод капіталізації доходу, метод оцінки прибутку власника бізнесу, ринковий метод (або метод галузевих коефіцієнтів), метод ринкової вартості цінних паперів.

Метод чистих активів передбачає сумування таких показників, як справедлива ринкова вартість основних засобів і обладнання; вартість покращення основних засобів, якщо їх довелось би продавати; прибуток власника - це дискреційні грошові кошти власника активів за 1 рік; запаси, що включають оптову вартість товару, сировини, напівфабрикатів, готової продукції. Цей метод дозволяє здійснити досить точну оцінку об'єкта як матеріального активу, але не враховує такі параметри, як конкурентоспроможність, ринковий попит, людський капітал, нематеріальні активи тощо.

Метод капіталізації доходу не оцінює основні засоби, такі як обладнання, на відміну від попереднього методу, а враховує велику кількість видів нематеріальних активів. Цей метод застосовується для оцінки тих об'єктів бізнесу, які майже не мають в активі матеріальних ресурсів і задіяні, наприклад, у сфері послуг. Для цього методу розраховується коефіцієнт капіталізації, який помножується на дискреційні грошові кошти покупця, що становлять 75 % від прибутку власника за 1 рік. Цей метод враховує ринкові позиції об'єкта оцінки, але не завжди може адекватно відображати його вартість.

Оцінка прибутку власника бізнесу сфокусована на показникові потоку дисконтованих грошових коштів і використовується найчастіше для оцінки суб'єктів підприємництва, чиї величини вартості виходять з їх здатності генерувати грошовий потік і прибуток.

Ринковий метод (або метод галузевих коефіцієнтів) передбачає, що в ближчому минулому були продані аналогічні компанії аналогічної галузі. Таким чином, капіталізацію або вартість об'єкта


Сторінки: 1 2 3 4