У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 332

УДК 332.12

C.B. Фімяр, аспірант

Черкаський державний технологічний університет

Принципи й методи економічної діагностики розвитку регіонального ринку споживчих товарів та послуг

В даній статті досліджено методичні підходи до оцінки формування та функціонування регіонального ринку споживчих товарів та послуг, визначено ключові принципи та методи економічної діагностики даного ринку в регіоні. Виявлено перелік факторів, від яких залежить достовірність проведеної діагностики, і, відповідно, подальший розвиток регіонального ринку споживчих товарів, ринок споживчих товарів та послуг, регіон, принципи економічної діагностики, методи економічної діагностики

Формування та ефективне функціонування ринку споживчих товарів та послуг неможливе без наукового обґрунтування вибору пріоритетних напрямів розвитку під час визначення цілей і завдань регіональної політики. Такою науковою основою може служити економічна діагностика стану ринку споживчих товарів та послуг. Тільки на підставі комплексної оцінки стану ринку споживчих товарів і послуг можна визначити ефективні форми й методи регулювання процесу розвитку споживчого ринку, що забезпечуватимуть перехід споживчого ринку на якісно новий рівень розвитку.

Дослідження проблем розробки та апробації сучасних, адекватних ринковим реаліям, методичних підходів до діагностування стану і розвитку ринку споживчих товарів як невід'ємного компонента соціального розвитку регіону знайшли своє відображення в численних працях провідних науковців-сучасників: О. М. Азарян, В. Г. Андрійчука, А. Ф. Бондаренка, В М. Гейця, Б. М. Данилиштина, Л. І. Дідківської, Г. Н. Климка, В. І.Куценко, А. А. Мазаракі, Д. М. Стеченка та ін.

Водночас, варто зазначити, що чимало проблем в даній сфері залишаються не достатньо вивченими, зокрема, перехід України із класифікатора галузей народного господарства на класифікацію видів економічної діяльності призвів до виникнення численних проблем як до діагностики стану ринку споживчих товарів, так і до безпосередньо розмежування понять «споживчі товари», «товари народного споживання», «товари першої необхідності». Водночас, в контексті даної статті охопити весь спектр проблем неможливо, відтак головну увагу сконцентруємо на дослідженні існуючих алгоритмів оцінки стану ринку споживчих товарів в регіоні Звідси можна виділити мету статті.

Метою даної статті є дослідження методичних підходів до економічної діагностики розвитку регіонального ринку споживчих товарів і послуг, визначення та обґрунтування основних принципів їх формалізації.

Економічна діагностика є системою методів для аналізу факторів розвитку соціально-економічних процесів, оцінки стану й виявлення відхилень від нормального розвитку та їх впливу на формування й функціонування регіональних ринків [1, С.28].

Вихідними методологічними принципами економічної діагностики є: системний підхід, динамічний підхід, врахування регіональної специфіки, врахування науково- технічного прогресу в розвитку регіональних ринків.

1. Принцип системного підходу. Комплексна економічна діагностика процесів розвитку регіональних ринків передбачає виявлення кола господарюючих суб'єктів, які діють на даних ринках, аналіз основних факторів, що впливають на ринкові процеси, визначення територіальних меж сфер впливу ринків, вивчення міжрегіональних зв'язків, оцінку рівня розвитку інфраструктури, інформаційного забезпечення, методів державного регулювання на регіональних ринках [2, С.41].

2. Принцип динамічного підходу. Такий підхід до економічної діагностики регіональних ринків передбачає аналіз ринків у їх постійному русі: як з врахуванням тенденцій, що сформувалися в минулому, так і з врахуванням нової економічної ситуації й структурних зрушень у системі регіональної економіки. Ретроспективний аналіз дозволяє виявити основні закономірності формування й розвитку регіональних ринків.

Динамічний підхід передбачає вивчення процесів формування матеріально- технічної бази регіональних ринків. Відомо, що навіть за наявності достатньої кількості товарів, готових до реалізації, але при слабкій матеріально-технічної базі транспорту, зв'язку, оптової, роздрібної торгівлі, тарного господарства досягти високої ефективності ринкових відносин неможливо. Тому для нормалізації ринкових відносин потрібне економічне регулювання процесу формування та ефективного використання сучасної матеріально-технічної бази з боку регіональних органів управління [З, С.19].

Комплексний аналіз розвитку матеріально-технічної бази регіональних ринків включає аналіз кількісних і якісних показників: стану складських приміщень; сховищ; торгівельних приміщень; торгівельного обладнання; тарно-контейнерного господарства; вантажно-розвантажувальних засобів і механізмів.

Це ті елементи матеріально-технічної бази інфраструктури, які підтримують відповідний технічний і технологічний рівень комерційної діяльності на ринку. Матеріально-технічна база оптової й роздрібної торгівлі повинна забезпечити не тільки нормальний хід обігу, але й відповідне збереження споживчих якостей реалізованої продукції. Розвиненість матеріально-технічної бази оптової й роздрібної торгівлі в багатьох регіонах України істотно нижче за рівнем забезпеченості порівняно зі середньоукраїнським рівнем. Причому за показником середньої забезпеченості складськими й торгівельними площами спостерігається різка диференціація в містах і сільській місцевості [4, С.226].

3. Принцип врахування науково-технічного прогресу й структурних зрушень. На сьогоднішній день оснащеність торгівельних організацій необхідною технікою й обладнанням у багатьох регіонах країни не відповідає сучасним вимогам НТП. Це особливо проявляється в питанні забезпеченості підйомно-транспортним обладнанням, електронавантажувачами, холодильним, електронно-ваговим обладнанням, комп'ютерною технікою.

Удосконалювання технології постачання й реалізації товарів повинне відбуватися на базі технічного переозброєння з використанням досягнень науки й техніки. Для торгівельно-посередницьких операцій дуже актуальним є створення системи машин і обладнання для виконання комплексу технологічних процесів на всьому шляху руху товарів від виробників до споживачів.

Головним акцентом у розвитку технічної бази регіональних ринків повинна стати комплексна механізація й автоматизація вантажно-розвантажувальних робіт, особливо на складах і базах оптової торгівлі. Це можливо здійснити за рахунок запровадження прогресивної технології руху товарів; застосування автоматизованих складів, обладнаних засобами малої механізації для виробництва транспортних і внутрішньоскладських робіт; роботів-маніпуляторів для сортування дрібних товарів;

розвитку тарно-контейнерного господарства; створення єдиної інформаційної комп'ютерної системи оптової торгівлі.

Важливе значення має аналіз розміщення інфраструктурних об'єктів. Оптові


Сторінки: 1 2 3