У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 331

УДК 331.5:323.32 О.А. Кролевець, асп.

Кіровоградський національний технічний університет

Доходи населення як складова формування середнього класу

В статі обґрунтовано роль середнього класу в суспільстві, визначено основні його кількісні та якісні параметри на основі систематизації точок зору провідних дослідників цього явища, оцінено значення показника «доход» як критерію ідентифікації населення з середнім класом. середній клас, якість життя, доходи, рівень освіти, рівень професійної кваліфікації

Україна проголосила намір щодо створення соціальної держави. Соціальною основою такої держави, як свідчить досвід розвинених європейських країн, є середній клас. Хоч однозначне визначення середнього класу відсутнє, більшість науковців під ним розуміють такий прошарок суспільства, до якого входить основна частина населення і який характеризується низкою важливих соціально-економічних рис, що визначають його високий матеріальний добробут та соціальний статус, а також особливу роль в суспільному розвитку.

Слід відзначити, що теоретичні та практичні аспекти становлення в Україні, а також і в інших пострадянських країнах, середнього класу активно стали обговорюватися на початку 2000-х років, тобто в період подолання економічної кризи. Саме в цей період виникла потреба визначитися, яке суспільство має будувати у майбутньому Україна, а також з'явилися певні економічні можливості формування середнього класу.

На сучасному етапі все більше вітчизняних науковців і політиків, громадських діячів аналізують основи формування середнього класу. Серед українських дослідників значний внесок у розвиток теоретичних засад формування середнього класу внесли такі відомі науковці, як Е. Лібанова, А. Гальчинский, В. Кузьменко, І. Бондар, О. Барановський, Т. Ковальчук, І. Булєєв, а також інші вчені. Проблеми формування середнього класу стали предметом дослідження відомих російських вчених Т. Заславської, З. Калугіної, О. Авраамової, Т. Галаєвої. Аналіз наукових публікацій цих дослідників дає можливість виявити сутнісні риси середнього класу, його роль в сучасному суспільстві та визначити основні умови його формування.

Більшість дослідників відзначають важливу соціально-економічну та соціокультурну роль середнього класу, яку він відіграє в постіндустріальному суспільстві. Відомий український вчений Е.М. Лібанова підкреслює, що наявність потужного середнього класу в суспільстві означає [1, С. 34]:

а) домінування в суспільстві активної життєвої позиції - прагнення самостійно забезпечувати добробут собі та своїй родині, дбати про майбутнє, зокрема про старість;

б) наявність внутрішніх джерел інвестування - населення не проїдає миттєво всі зароблені кошти, а інвестує значну їх частину в бізнес, житло, освіту тощо;

в) високий платоспроможний попит населення і відповідно масштабний внутрішній ринок - попит породжує пропозицію, тобто спричиняє до економічного зростання, збільшення зайнятості тощо;

г) демократичні принципи управління, зокрема постійні звіти владних структур - середній клас, який має належний рівень освіти, відзначається обізнаністю в своїх правах і прагненням їх відстоювати у визначених законодавствах межах.

A.С. Гальчинський відзначає, що саме середній клас країн цивілізаційного центру забезпечує еволюцію суспільства за траєкторією постформаційного розвитку, що він відіграє важливу роль у формуванні світоглядних, у тому числі моральних стандартів [2,С. 78].

Провідний російський соціолог Т.І. Заславська вказує на те, що сформовані середні прошарки населення (що ідентично в її розумінні середньому класу), володіють, з одного боку, високим інноваційним потенціалом, а з іншого - достатньою масою, що дозволяє їм робити істотний вплив на напрями суспільного розвитку, а також транслювати зразки поведінки нижнім прошаркам і у відомому сенсі вести їх за собою. Саме тут зосереджується найбільш цінний трудовий і інтелектуальний капітал суспільства, що концентрує його знання, уміння, кваліфікацію, культуру, а також енергію, волю, творчість, працьовитість [3,С. 141].

B.П. Кузьменко відзначає, що середній клас виступає в ролі урівноважувача різноманітних інтересів різних верств населення [4, С. 86], а Т. Ковальчук - що він є надійною опорою ринково-демократичних перетворень [5, С. 8].

Узагальнюючи різноманітні підходи до визначення ролі середнього класу, В.П. Антонюк вважає, що його позитивна роль в соціоекономічній динаміці суспільства обумовлена тим, що він є стабілізатором суспільства, сприяє встановленню суспільного порядку; виступає гарантом суспільної безпеки, враховуючи інтереси різних соціальних груп та забезпечуючи їх взаємоув'язку; показує приклад заможного життя; ініціює і здійснює економічні та технологічні інновації; є основною рушійною силою ринкових реформ в умовах перехідної економіки; є надійною опорою демократичного розвитку суспільства [6, С. 268-269].

Все це свідчить про необхідність формування в постіндустріальному суспільстві потужного середнього класу, що і реалізовано в країнах високого рівня розвитку, де питома вага середнього класу становить 55-60% суспільно активних громадян. В окремих країнах вона є більшою, наприклад - у Швеції, де його частка становить 80-82% [7, С. 4].

Провідними вітчизняними науковцями даються різноманітні визначення середнього класу. У трактовці Т. Ковальчука поняття «середній клас» - це економічно активна частина громадян, що мають пристойний для людини ХХІ ст. рівень матеріального забезпечення, досягають його власною працею, усвідомлюють свої економічні та соціально-економічні інтереси і активно діють заради їх реалізації [5, С. 8].

О. Барановський вважає, що середнім класом можна назвати соціальну групу, що володіє набором певних характеристик: визначений рівень доходів; володіння нерухомістю, наявність своєї справи; висока професійна освіта та кваліфікація; відносна задоволеність статусом; помірний політичний консерватизм; зацікавленість у підтримці соціального порядку і стійкості; суб'єктивна ідентифікація себе із середнім класом [8,С. 110].

В колективній монографії, присвяченій проблемам становлення середнього класу в Україні, узагальнюється думка, що середній клас - це соціальна спільнота, яка отримує рівень доходів,


Сторінки: 1 2 3 4