У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 796

УДК 796.011.1-056.24 

Бакатов В.Ю., Чорнобай Т.В. 

НАУКОВО-МЕТОДИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ СПОРТИВНО-ОЗДОРОВЧОГО РУХУ СЕРЕД СТУДЕНТІВ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ ЯК НОВОГО НАПРЯМУ РОЗВИТКУ СПОРТУ В УКРАЇНІ

Стаття присвячена актуальній на сьогодні проблемі створення безбар'єрності у системі освіти в Україні, що сприяє розвитку нового напряму спортивного студентського руху - спорту серед студентів з особливими потребами. Дослідження сфокусовано на питанні визначення стану розвитку студентського та інвалідного спорту в Україні та обґрунтуванні необхідністі розвитку окремого напряму спорту для студентів з особливими потребами і інвалідного спорту.

Ключові слова: система освіти в Україні, студентський і інвалідний спорт, студенти з обмеженими можливостями.

Статья посвящена актуальной на сегодня проблеме создания безбарьер- ности в системе образования в Украине, что содействует развитию нового направления спортивного студенческого движения - спорта среди студентов с ограниченными возможностями. Исследование сфокусировано на вопросе определения состояния развития студенческого и инвалидного спорта в Украине и обосновании необходимости отдельного направления для студентов с ограниченными возможностями.

Ключевые слова: система образования в Украине, студенческий и инвалидный спорт, студенты с ограниченными возможностями.

The article is devoted to an urgent issue of creating accessible education in Ukraine that helps to develop a new direction in sport student movement - sport for students with special needs. The research is focused on defining the condition of student sport and sport for the disabled in Ukraine. The author grounds the necessity of development of a separate direction in sport for students with special needs as well as sport for the disabled.

Key words: system of education in Ukraine, student and invalid sport, students with the limited possibilities. Проблема, якій присвячена стаття. За даними ВОЗ, на початку ХХІ сторіччя 10 % населення земної кулі - це люди з особливими потребами, 100 млн з них - діти інваліди. В Україні на даний період часу нараховується більш як 2,5 млн інвалідів, що складає 5,25 % населення.

Враховуючи те, що рівень цивілізованості та гуманності суспільства оцінюється за його відношенням до інвалідів, в Україні проводиться робота щодо їх правового та соціального захисту. Близько 50 законів України, указів та розпоряджень Президента України, постанов Верховної Ради України, більше 40 постанов Кабінету Міністрів України, Міністерства праці і соціальної політики, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства освіти і науки України вирішують питання правового та соціального захисту інвалідів. Одним з основних завдань більшості законодавчих актів є реалізація прав інвалидів щодо їх професійної орієнтації і навчання, освіти, зайнятості. На сьогодні навчання людей з особливими потребами у вищих навчальних закладах стає однією з умов інтеграції їх у суспільство [6, 7, 8, 9, 10].

Однак якісне навчання молоді з особливими потребами залежить не тільки від втілення сучасних освітніх та оздоровчих технологій у навчальний процес вузів, але і від оточуючого середовища, в якому студенти з особливими потребами почувалися б комфортно. В Чорноморському державному університеті імені Петра Могили інтегроване студентське середовище - це соціально-психологічний феномен, метою якого є сприяння соціалізації особистості, підняття рівня якості її життя, наповнювання її новим змістом, емоціями, який обумовлює рівноцінне спілкування, навчання, розваги, відпочинок та інші форми нормального існування і студентів з особливими потребами, і студентів, які не мають вад та захворювань.

Однією з важливіших складових соціальної та психічної адаптації студентів з особливими потребами є фізичне виховання та спортивно- оздоровча діяльність, які максимально відволікають їх від своїх вад і захворювань, проблем у процесі навчання в інтегрованих групах. Використання різноманітних форм фізичного виховання і спорту для студентів з особливими потребами є надзвичайно ефективним для досягнення безпосереднього оздоровчого ефекту, підвищення інтелектуальної і фізичної працездатності, пізнання можливостей власного організму, боротьби зі шкідливими звичками, організації корисного і цікавого дозвілля, формування стійкого мотиву та потреби в систематичних обов'язкових і самостійних заняттях фізичними вправами різного спрямування.

Аналіз навчальних програм з фізичного виховання вузів, календарних планів спортивно - масових заходів фізкультурно-спортивних організацій, що відповідають за розвиток студентського та інвалідного спорту в Україні, показав, що в країні відсутній спортивний рух серед студентів з особливими потребами.

Мета роботи: проаналізувати стан розвитку студентського та інвалідного спорту в Україні та обґрунтувати необхідність розвитку окремого напряму спорту для студентів з особливими потребами і інвалідного спорту.

Методи дослідження. В роботі використовувався цілісний комплекс взаємопов' язаних методів: теоретичний аналіз і узагальнення даних спеціальної літератури та досвіду передової практики; анкетування; підсумкових протоколів змагань; педагогічні спостереження на заняттях з фізичного виховання зі студентами з особливими потребами; педагогічний експеримент із застосуванням ряду психодіагностичних методів.

Результати дослідження. Аналіз підсумкових протоколів Всесвітніх Універсіад, Паралім- пійських та Дефлімпійських ігор за участю збірної команди України показав, що Україна є одним з лідерів у світовому студентському та інвалідному спорті. На досить високому організаційному рівні проводяться і національні змагання серед студентів та спортсменів-інвалідів [6, 7, 8, 9, 10 ].

Обмеження щодо вступу до вищих навчальних закладів за станом здоров'я до 90-х років не давало можливості інвалідам отримати вищу освіту. І тільки останнім часом, дякуючи новій політиці уряду щодо відношення реалізації конституційних прав інвалідів, вони отримали вільний доступ до освіти. На даний момент у вищих навчальних закладах України отримують освіту близько 8 тис. студентів.


Сторінки: 1 2 3 4 5





Наступні 7 робіт по вашій темі: