У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 338

УДК 338

Г.В. РОССІХІНА

ДЕЯКІ АСПЕКТИ ЩОДО ПИТАННЯ ПОДАТКОВОГО ПЛАНУВАННЯ В УКРАЇНІ

Розглянуто правове регулювання оподаткування в Україні.

The legal adjusting of taxation is considered in Ukraine.

Фінансова система, охоплюючи відносини з приводу накопичення й використання фінансових ресурсів держави, потребує реформування найважливіших її складників, пов'язаних з формуванням бюджету і позабюджетних фондів. З огляду на те, що головним джерелом формування дохідної частини бюджетів в України є податки, питання правового регулювання оподаткування відносять до найбільш актуальних. Саме тому на сучасному етапі податкові реформи й перетворення посідають головне місце у процесах удосконалення ринкових відносин. На сучасному етапі проблема сплати податків в Україні стала однією з найбільш гострих економічних і соціально-політичних явищ. Загальновідомо, що податки є не тільки основним джерелом надходжень до бюджетів, а й потужним регулятором суспільних пропорцій, гарантом соціального захисту громадян і створенням сучасної матеріальної основи суверенітету держави й місцевого самоврядування.

Необхідно відзначити, що в нашій державі суб'єкти підприємницької діяльності мають право захищати свої майнові права будь-якими засобами, що не заборонені законодавством. Оскільки податок є формою примусового відчуження певної частини майна (доходу, прибутку) платника податків, то фізична або юридична особа (саме платник) має вибирати варіант сплати податків, що дозволяє зберегти власність та мінімізувати податкові збитки. Саме категорія "податкове планування" являє собою організацію діяльності платника податків таким чином, щоб мінімізувати його податкові зобов'язання на тривалий період без порушення норм законодавства. Тобто кожний платник податків має можливість використовувати всі дозволені законодавством засоби та прийоми з метою зменшення своїх податкових зобов'язань. Однак треба звернути увагу на розмежування таких механізмів та категорій, як ухилення від сплати податків, обхід податків та саме податкове планування. Насамперед, звернімо увагу на таке негативне явище, як ухилення від сплати податків та зборів. Масштаби ухилень від сплати податків набувають загрозливих масштабів, оскільки вони призводять до скорочення дохідної частини Державного бюджету та зростання його І дефіциту, порушення принципу соціальної справедливості, збільшення рівня податкової злочинності, який відрізняється високою межею професіоналізму, тісними міжрегіональними й міжнародними зв'язками, легальної діяльності з нелегальною тощо. Тобто це явище має місце, коли платники податків знижують свої податкові зобов'язання засобами, що заборонені законодавством; взагалі не сплачують податки або сплачують їх не на належному рівні.

Справедливим було б зазначити, що в населення існує свого роду певна зацікавленість в ухиленні від сплати податків, тому що в Україні здійснюється непомірно високий податковий тиск та не залишається стимулів для розвитку виробництва. Основними причинами ухилень від сплати податків має сенс віднести: стан податкового і фінансового законодавства в Україні, серйозні прорахунки і недоробки в правовому вихованні багатьох прошарків населення, несприятливе положення підприємництва державі в цілому, тривалий процес формування ринкової економіки, нестабільна політична ситуація в країні, неефективна діяльність суб'єктів господарювання. До того ж до цієї групи причин можна віднести такі фактори, як складність документального обліку і ведення підприємницької діяльності тощо. Відсутність темпів зростання виробництва, дефіцит оборотних коштів, збитковість, неефективна діяльність та погроза банкрутства змушують суб'єктів господарювання застосовувати механізм ухилення від сплати податків.

Поняття "ухилення від сплати податків" визначено тільки в одному законі Кримінальному кодексі України. Ст. 212 Кримінального Кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від сплати податків [2]. Поняття "ухилення від сплати податків" використовується в Україні не тільки при притягненні платників податків до кримінальної відповідальності. Фактично до ухилення від сплати податків прирівнюється більшість податкових правопорушень, передбачених законодавством. Необхідно зазначити, що відсутність чітко розроблених принципів розмежування понять ухилення від сплати податків і податкового планування може призвести до плутанини, до неоднозначного застосування фінансових санкцій.

Треба відзначити, що, на думку експертів, головні причини ухилень від сплати податків передбачають у завищеному податковому тиску, а також у відсутності умов для нарощування власних обігових засобів, низькому рівні ефективності виробництва, конкурентоспроможності українських товарів.

Удосконалення податкової політики повинно проводитися в напрямах створення умов для повернення капіталу до країни, скорішого спрощення системи оподаткування в малому підприємництві. Саме після цього, на думку експертів, необхідно усилити контроль за сплатою податків, зборів.

Необхідно зазначити, що вивчення категорій ухилення від сплати податків дозволяє визначити напрямок удосконалення правового регулювання господарської діяльності з метою попередження цих ухилень. Для протидії податкової злочинності, перш за все, необхідно вдосконалити податкове законодавство. Саме удосконалення законодавчої бази можна розглядати як правовий засіб попередження ухилення від сплати податків.

У правозастосовній практиці більшості держав склалися спеціальні методи, що дозволяють попередити ухилення від сплати податків, а також обмежити сферу податкового планування. Справедливо було б відзначити, що насамперед треба стимулювати добровільну сплату податків, зборів (обов'язкових платежів). Без досягнення взаєморозуміння між платниками податків та податковими органами стимулювати добровільну сплату податків неможливо. Для досягнення оптимальної добровільності при сплаті податків необхідно проводити заходи масово-роз'яснювальної роботи з максимальним охопленням населення, ввести сервісне обслуговування платників податків, що складається в підтримці при виконанні ними обов'язків по сплаті податків, зборів. Має сенс підтримати точку зору багатьох авторів, що вказують на те велике значення, що має для боротьби із зазначеним явищем, так званий превентивний підхід, що являє собою сукупність заходів, спрямований на створення сприятливого клімату у відносинах між державною скарбницею і платником


Сторінки: 1 2 3